Helpt medicatie bij het blokken?

Opwekkende medicatie

Medicatie zoals modafinil (Provigil®) en methylfenidaat (Rilatine® en Concerta®) kan je waakzaamheid, het zelfvertrouwen en het concentratievermogen voor enkele uren boosten. Dat klinkt verleidelijker dan het vaak is. De extra energie die je voelt, komt immers niet uit het pilletje, maar uit je eigen lichaam. Pepmiddelen spreken je reserves aan. Zonder dat je het merkt, kunnen ze jouw lichaam en geest volledig uitputten.

Pepmiddelen gebruik je het best nooit zonder medisch nazicht. Ze ondermijnen je eetlust en veroorzaken hartkloppingen, paniekaanvallen en black-outs. Da's het laatste wat je tijdens de examens wil meemaken. Het gebruik van dit soort pillen kan zelfs gevaarlijk zijn voor de werking van hart- en bloedvaten.

Slaap- en kalmeringsmiddelen

Slaap- en kalmeringsmiddelen worden soms gebruikt om stress en angst de baas te kunnen of zelfs om de werking van pepmiddelen af te remmen en alsnog een goede nachtrust te hebben. Bij het eerste gebruik verbetert je slaap en verminderen gevoelens van angst, onrust, onvrede of stress. Je wordt wel suffer en onverschilliger, je kunt je minder goed concentreren en reageert minder snel. Je maakt zo meer kans op een ongeval, bijvoorbeeld op weg naar een examen.

Slaap- en kalmeringsmiddelen helpen je om sneller in te slapen, maar zorgen uiteindelijk voor een onnatuurlijk slaappatroon. Hoe raar dat ook klinkt: daardoor kan je je de volgende ochtend slechter uitgerust voelen. Je kunt je ook neerslachtig of net angstiger voelen nadat je die medicatie genomen hebt.

Wat zijn de alternatieven voor medicatie?

  • Eet gezond en evenwichtig. Vermijd zware en vette maaltijden, zeker ‘s avonds.
  • Zorg voor voldoende slaap en rust. Je onthoudt beter en bent meer geconcentreerd wanneer je minstens acht uur geslapen hebt.
  • Vermijd veel tabak, koffie, thee, cola en energy drinks. Cafeïne maakt je geïrriteerd, prikkelbaar en verstoort je nachtrust.
  • Alcohol drinken als ‘slaapmutsje’ is een slecht idee, want ook alcohol verstoort je slaap. Tijdens de examens laat je alcohol best helemaal achterwege.
  • Las voldoende rustpauzes en ontspanning in. Even muziek luisteren, tv kijken en relaxen, doet wonderen. Zorg absoluut voor voldoende beweging in de buitenlucht: ga wandelen of sporten.
  • Zoek steun bij je vrienden en bij andere studenten. Een goede babbel kan heel wat druk van de ketel halen.
  • De Dienst Studentenvoorzieningen van je hogeschool of unief helpt bij faalangst, uitstelgedrag of prestatiedruk.

Overweeg je toch medicatie?

  • Slik nooit stimulerende medicatie of slaap- en kalmeringsmiddelen zonder eerst langs te gaan bij je huis- of studentenarts. Bespreek samen de voor- en nadelen. Gebruik de medicijnen dus alleen op advies of na voorschrift van een arts.
  • Slik geen medicijnen die je van medestudenten, bezorgde ouders of vrienden kreeg. Een medicijn dat voor een ander voorgeschreven werd, is daarom niet automatisch geschikt voor jou. Gebruik ook niet zomaar een middeltje dat je zonder voorschrift bij de apotheek krijgt.
  • Als je stimulerende medicatie of slaap- en kalmeringsmiddelen langer dan een aantal weken gebruikt, kunnen ze verslavend werken. Slik ze dus nooit langer dan nodig. Tenzij de arts het zo voorschrijft, slik je ze best niet dagelijks.
  • Lees aandachtig de bijsluiter en controleer de werking, mogelijke nevenwerkingen en wisselwerkingen met andere medicatie.
  • Laat bij gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen voldoende tijd tussen het moment van ontwaken en je examens. Zo kun je sufheid en verminderde concentratie inperken.
  • Combineer geen pep-, slaap- en kalmeringsmiddelen met alcohol of andere drugs. Let dus op als je het einde van de examens viert.
  • Besef dat stoppen met medicijnen na een periode van gebruik niet altijd even vlot gaat. Soms treden onthoudingsverschijnselen op.
  • Neem voldoende tijd om te recupereren. Na de uitputtingsslag van de examens kunnen je lichaam en geest sowieso wat rust gebruiken.

    Nuchtere inzichten over drugs 

    Kunnen drugs zoals psychedelica écht wonderen doen of is elke drug gevaarlijk? In ons webinar van 10 december geeft Jochem Schrooten van VAD duiding.