Menstruatiewelzijn: van eerste menstruatie tot menopauze

Ongeveer de helft van de bevolking is maandelijks ongesteld. Toch kan 1 op 8 menstruerende personen geen menstruatieproducten aankopen. Dit is nochtans een basisbehoefte die voor iedereen beschikbaar moet zijn.

Meer dan menstruatieproducten

Menstruatiewelzijn gaat over meer dan de juiste menstruatieproducten binnen handbereik hebben. Het betekent ook dat iedereen toegang heeft tot de juiste informatie, zorg en ondersteuning om hun menstruatiecyclus op een gezonde en comfortabele manier te beleven. Denk maar aan het verminderen van klachten zoals pijn, vermoeidheid en stemmingswisselingen. 

Menstruatiewelzijn omvat zowel de fysieke als de emotionele aspecten van maandstonden en de impact daarvan op gezondheid en kwaliteit van leven.

Gebrek aan begrip en ondersteuning

Hoewel menstruatie een natuurlijk proces is, wordt er nog te weinig openlijk over gesproken. Dat kan leiden tot schaamte of onwetendheid.

Er is nog een gebrek aan begrip en ondersteuning en dat kan leiden tot afwezigheid op school of het werk, psychologische stress en ongelijkheid. Door het taboe te doorbreken en actie te ondernemen, bouwen we aan een samenleving waarin menstruatie en menopauze geen belemmering meer vormen.

Een menopauzevriendelijk beleid

Dit jaar zet CM Gezonde Buurt zich in voor meer aandacht voor de menopauze en de impact ervan op het welzijn van werknemers. De menopauze brengt fysieke en mentale uitdagingen met zich mee, zoals slaapproblemen, concentratieverlies en stemmingswisselingen. Het is daarom belangrijk dat werkgevers en collega’s hier oog voor hebben en een ondersteunende werkomgeving creëren.

Help mee het taboe te doorbreken

Met #menstruatiemaart willen we meer aandacht vragen voor menstruatiewelzijn. Doe jij mee?