Menstruatiewelzijn

Wist je dat … 1 op 8 meisjes in Vlaanderen geen geld heeft om menstruatieproducten (maandverband, tampons, cup …) te kopen? Hierdoor kiezen ze voor ongeschikte alternatieven zoals zakdoeken, wc-papier, watten of zelfs sokken. Of ze blijven thuis van school of andere sociale activiteiten uit angst voor lekken. Maar deze menstruatiearmoede is niet het enige aspect waar een taboe op ligt.

Dubbel Taboe

Menstruatie blijkt op zich ook een taboeonderwerp te zijn. Met ons project rond Menstruatiewelzijn willen we dit thema uit de taboesfeer halen. We willen menstruatieschaamte tegengaan en er tegelijk voor zorgen dat iedereen die menstrueert toegang heeft tot geschikt menstruatiemateriaal. 

Menstruatiearmoede blijft een thema binnen onze trein richting menstruatiewelzijn, maar we kijken ook naar de cyclus, naar de menopauze en naar hoe we scholen het best kunnen ondersteunen. Ambitieus? Absoluut! Maar met jouw hulp zijn we weer een stapje dichter om deze ambities waar te maken

Wat kan jij doen?

  • Gebruik tijdens de maand Maart #Menstruatiemaart op je socials als je iets onderneemt of iets deelt dat te maken heeft met Menstruatiewelzijn. 
     
  • Je kan hier een infosessie rond de menstruatiecyclus of de menopauze aanvragen. Als je dit doet voor een kwetsbare doelgroep, is het gratis. 
     
  • Gebruik deze poster om te sensibiliseren. De poster is tot stand gekomen bij het menstruatieproject van jeugdwerking Girls in the City, een partner in ons project.
     
  • Organiseer je eigen inzamelactie
    Dat is vaak sneller gezegd dan gedaan, gelukkig hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet die je hierbij kunnen helpen.
    Bekijk hier enkele tips voor je inzamelactie.
     
  • Download een placemat om het thema bespreekbaar te maken tijdens een ontbijtbabbel.
     
  • Je kan deze cycluskalenders gratis downloaden en gebruiken.
     
  • Ga met Menstruatiewelzijn aan de slag in je school. Wij ontwikkelden een handig draaiboek waarmee leerkrachten secundair onderwijs het hele schooljaar door rond dit thema kunnen werken. 

Van menstruatiearmoede naar menstruatiewelzijn

1 op de 8 meisjes heeft niet altijd geschikt menstruatiemateriaal ter beschikking, met alle nare gevolgen van dien. Dat lazen we in het rapport van Caritas in 2023. We wilden die problematiek mee aanpakken. De signalen die we in 2023 hebben opgevangen, namen we mee naar 2024. 

Dit was #Menstruatiemaart 2024

2024 bracht veel vernieuwing in onze werking. Hieronder vind je een bloemlezing van wat er allemaal gebeurde in  #Menstruatiemaart.​