Nieuws
Wil je op de hoogte blijven van alles wat met Gezonde buurt te maken heeft? Hier vind je nieuwtjes over Gezonde buurt, gezondheidstips en -getuigenissen.
Gezonde Buurt pakt in 2025 menopauze op de werkvloer aan
Eén op tien vrouwen neemt ontslag omwille van de menopauze. Omdat fysieke en mentale klachten de job moeilijk maken. Het inspireerde Gezonde Buurt Antwerpen om de problematiek vast te pakken en oplossingen te zoeken.
De Prairie
In Roeselare wordt De Prairie dankzij een groep zorgpartners een heuse zorgsite - met verbinding, duurzaamheid en betere levenskwaliteit bovenaan op het lijstje.
Vrijwilligen voor Gezonde Buurt?
Wil jij het verschil maken en een impact maken in jouw buurt met concrete acties en activiteiten?
Tijd voor het echte werk
Inzetten op zorg, op mentale gezondheid én gezondheidsongelijkheid wegwerken. Het zijn drie thema’s waar nagenoeg elke CM-zone in de toekomst extra hard wil aan werken. Dat blijkt uit de gesprekken die onze netwerkcoördinatoren hadden met lokale organisaties, verenigingen, adviesraden en burgers.
Aardig Gegrond
Samen met Avansa Mid- en Zuidwest, De Stuyverij en Hoeve Autartika willen we focussen op mentaal welzijn in het Midden van West-Vlaanderen.
Jouw buurt in acties
Waar moet jouw gemeente op inzetten om meer levenskwaliteit voor iedereen te voorzien? Welke gezondheidsthema’s moeten voorrang krijgen? Uit het Gezonde-Buurtonderzoek kwamen enkele belangrijke actiepunten naar voor.
Gezonde Buurt-rapporten
Een gezonde buurt, daar streeft CM naar. Dankzij het Gezonde-Buurtonderzoek konden inwoners van Vlaamse en Brusselse gemeenten en steden melden hoe het met hun buurt gesteld is. Scoort jouw buurt beter dan de rest van Vlaanderen?
Menstruatiewelzijn
Wist je dat … 1 op 8 meisjes in Vlaanderen geen geld heeft om menstruatieproducten (maandverband, tampons, cup …) te kopen? Hierdoor kiezen ze voor ongeschikte alternatieven zoals zakdoeken, wc-papier, watten of zelfs sokken. Of ze blijven thuis van school of andere sociale activiteiten uit angst voor lekken. Maar deze menstruatiearmoede is niet het enige aspect waar een taboe op ligt.
Alleen of toch niet?
Het project Alleen of toch niet? zet alleenstaanden in de kijker via een inspringtheater. Vier voorstellingen lang treden we in dialoog met het publiek over alleenstaanden. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat zijn hun wensen en noden? Met het inspringtheater maken we het thema bespreekbaar. Zo formuleren we aanbevelingen voor het beleid.
Familiaal geweld: kijk niet weg
Familiaal geweld is geweld dat plaatsvindt tussen mensen die in een nauwe, belangrijke relatie met elkaar staan of stonden. Bijvoorbeeld tussen broers en zussen, ouders en kinderen of tussen partners.
Iedereen blijvend op de fiets
Met 'Iedereen Blijvend Op De Fiets' zet de vrijwilligersgroep Gezonde Buurt zich in om de gezondheid en levenskwaliteit in de regio Zottegem te verbeteren, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen.
Inspirerende initiatieven uit de participatieraad
Maar wat is dat precies, zo’n participatieraad? En wat doen ze daar zoal? We geven je graag een inkijk in de participatieraad van CM Amalo. Netwerkcoördinator Sandy Robberechts vertelt over de meest recente realisaties, van Babbeltaartjes tot een Doorgeefvaas.
Gezonde buurt-vrijwilliger Fernand: 'Geven is krijgen'
‘Na mijn drukke carrière in de zakenwereld moest ik plots niks meer doen, en ik werd er nog voor betaald ook. Dat gaf me een soort van schuldgevoel. Ik wilde me inzetten voor anderen.’ En dus gooide Fernand Van Hove (66) uit Wondelgem zich na zijn pensioen op het vrijwilligerswerk. Ondertussen is hij nauw betrokken bij Gezonde Buurt.
Gezocht: enthousiaste fietsbuddy’s in Panacea
In regio Panacea zoekt Gezonde Buurt fietsbuddy’s, mensen die beginnende fietsers begeleiden en op het zadel houden.
5 redenen waarom vrijwilligen goed is voor je gezondheid
Op zoek naar een manier om je leven én gezondheid een boost zonder weerga te geven? Heel eenvoudig, word vrijwilliger.
Wat is een Gezonde Buurt-groep?
Een Gezonde Buurt-groep is een groep van Gezonde buurt-vrijwilligers die zich samen met CM wil inzetten voor meer levenskwaliteit in de buurt.
Zelf aan de slag
Gezonde Buurt heeft je helemaal overtuigd. En je wilt graag zo snel als mogelijk je eerste activiteit organiseren. Wat moet je dan precies doen? Welke activiteit je ook kiest, voor alles geldt dezelfde manier van werken.
Wat is Gezonde Buurt?
Met Gezonde Buurt zet CM zich in voor meer levenskwaliteit voor iedereen. Jouw engagement en de gezondheidsnoden van jouw buurt of regio vormen de basis.