Pas op voor phishing. CM stuurt je nooit een e-mail met de vraag om je persoonlijke gegevens aan te passen. Hoe herken je een valse e-mail?

Voordelen van bewegen

Dagelijks dertig minuten matig intensief bewegen, levert heel wat gezondheidsvoordelen en -winst op.

De voordelen van bewegen heb je zowel op fysiek, psychisch als sociaal vlak.

    De voordelen voor je lichaam zijn:

    • kleinere kans op hart- en vaatziekten;
    • minder risico op verhoogde bloeddruk;
    • verlaging van het totale vetgehalte in het bloed en verbetering van de verhouding tussen de goede en slechte cholesterol;
    • sterkere spieren en botten;
    • beweeglijke en buigzame gewrichten;
    • grotere weerstand en kleinere vatbaarheid voor infecties;
    • gemakkelijkere gewichtscontrole.

    De voordelen voor je mentale gezondheid zijn:

    • ontspannend;
    • belangrijk hulpmiddel om stress te verminderen;
    • betere slaap;
    • grotere concentratie;
    • prettig gevoel;
    • minder gevoelens van neerslachtigheid of angst.

    De voordelen voor je sociaal leven zijn:

    • contacten met vrienden, familieleden, buren, collega’s;
    • nieuwe contacten met mensen die dezelfde interesses delen;
    • groepsgevoel en teamspirit.

    Sterke hartspier

    Hart- en vaatziekten zijn in België de belangrijkste doodsoorzaak. Je hebt er dus alle belang bij om je hart in conditie te houden. Regelmaat in je lichaamsbeweging is hierbij belangrijk.

    Regelmatig en lang genoeg bewegen maakt de hartspier groter en sterker. Om conditie en uithoudingsvermogen te verbeteren, is de intensiteit van je beweegactiviteiten belangrijk. Is de hartslag te laag, dan beweeg je niet intensief genoeg en verbetert de conditie niet. Is de hartslag te hoog, dan houd je het niet lang vol en vergroot het risico op overbelasting en blessures. Fietsen en joggen zijn voorbeelden van activiteiten die de hartslag versnellen, die de ademhaling verdiepen en die je voldoende lang kan volhouden. 

    Voor een positief effect op je uithouding beweeg je bij voorkeur aan een intensiteit tussen 60 en 80 procent van je maximale hartslag.

    Minder buikvet

    Extra buikvet verhoogt een aantal gezondheidsrisico’s.

    Als je energiebalans verstoord is en je meer energie opneemt dan je verbruikt, stapel je extra vetreserves op in je lichaam. Dat teveel stapelt zich op als onderhuids vet dat het meest zichtbaar is rond de taille en als buikvet dat zich rond de organen nestelt. Vooral buikvet verhoogt je risico op een hartinfarct, beroerte, verhoogde bloeddruk, diabetes type 2 en waarschijnlijk sommige vormen van kanker. Een vetopstapeling in de buikstreek komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

    Geen mirakeloplossing

    Er is geen mirakeloplossing die het buikvet meteen en gemakkelijk wegwerkt. Enkel met een energiebalans in evenwicht vermijd je dat je te veel vetreserves opbouwt. Hoewel van verschillende voedingsmiddelen gezegd wordt dat ze je helpen buikvet te verminderen, is voldoende lichaamsbeweging nog altijd de enige effectieve methode

    • Wie een zittend leven leidt, begint het best met dagelijks dertig minuten matig intensief te bewegen (bv. wandelen of zwemmen) maar zal hierdoor nog niet meteen een groot resultaat zien.
    • Daarna kan je stilaan de intensiteit van je inspanningen opdrijven. Cardiotraining waarbij je hartslag verhoogt, is goed voor de vetverbranding.
    • Lopen, fietsen of oefeningen op de crosstrainer zijn prima om buikvet te doen verdwijnen. Een halfuur tot een uur bewegen, is noodzakelijk.
      Wil je een strakke buik? Daarvoor is ook krachttraining van de buikspieren, de grote spieren in de onderrug en de bovenbenen noodzakelijk. 

    Wees niet teleurgesteld als je na een periode van intensievere lichaamsbeweging nog maar weinig of geen kilo’s kwijtraakte. Door extra te bewegen krijg je meer spiermassa die je gewicht beïnvloedt.

    Gezonde werknemers

    Volwassenen spenderen meer dan een derde van hun actieve tijd op het werk. Een goede reden om ook op je werkplek aan je gezondheid te werken.

    Ongeveer de helft van de werknemers beweegt te weinig. Het is echter bewezen dat voldoende fysieke activiteit je werkmotivatie en productiviteit gunstig beïnvloedt. Je ervaart minder stress en je voelt je meer ontspannen. Werknemers die voldoende bewegen, zijn minder vaak en minder lang afwezig door ziekte.

    Tal van mogelijkheden

    In sommige beroepen is voldoende beweging geen probleem, zoals bij verpleegkundigen en bouwvakkers. 

    Voor mensen met een zittend beroep of bandwerkers is beweging tijdens de werkuren niet vanzelfsprekend. Toch zijn er een aantal mogelijkheden voor voldoende fysieke activiteit op en rond de werkvloer.

    • Fietsen naar het werk
      Heel wat bedrijven hebben een fietsvergoeding voor hun werknemers en beschikken over douchemogelijkheden. Even uitwaaien na een werkdag is een extra pluspunt. Is de afstand tussen je huis en werk te groot? Parkeer je auto wat verder van je werkplek en ga een eindje te voet.
       
    • Halte vroeger afstappen
      Ga je met de tram, bus of metro naar je werk? Stap een halte vroeger af en leg het laatste stukje te voet af.
       
    • Lunchwandelen
      Maak tijdens je middagpauze een korte wandeling. Je snuift de frisse lucht op, het kost je niks en het is niet blessuregevoelig. Het is nog leuker als je dit samen met collega’s doet.
       
    • Fitnessen op het werk
      Sommige bedrijven beschikken over een fitnessruimte die je aansluitend op je werktijd kan gebruiken. Andere sluiten een collectief lidmaatschap of abonnement af bij een fitnesscentrum in de buurt. Hierdoor kan je aan een verlaagd tarief genieten van het beweegaanbod.


    Kleinere initiatieven

    Zeggen deze initiatieven je niets? Dan zijn er vast en zeker nog andere kleinere acties die je zelf kan ondernemen.

    • Neem zoveel mogelijk de trap in plaats van de lift.
    • Plaats de koffiezet, de postbakjes of andere benodigdheden wat verder weg, zodat je verplicht bent om je benen even te strekken.
    • Verplicht jezelf om minstens een keer per uur even recht te staan en te bewegen. Dit vermindert de kans op rugklachten.
    • Spreek af met collega's en motiveer elkaar. Je houdt beweegactiviteiten langer vol en het bevordert de werksfeer.

    Minder ongemakken tijdens de menopauze

    De menopauze gaat vaak gepaard met een hele hoop veranderingen in je lichaam en gemoedstoestand. Gelukkig zijn er trucjes om deze veranderingen onder controle te houden. Zo heeft een goede portie dagelijkse beweging verschillende voordelen.

    • Je vermijdt extra kilo's
      Tijdens de menopauze vermindert de productie van oestrogeen. Hierdoor vertraagt je metabolisme en verbrand je tweehonderd kilocalorieën per dag minder. Er komen voornamelijk extra kilo’s op je buik bij. Letten op je voeding kan helpen om dit te vermijden. Meer gaan sporten is de enige echte remedie.
       
    • Je voelt je beter in je vel
      Als je beweegt maakt je lichaam endorfine aan. Deze stof zorgt ervoor dat je je beter in je vel voelt. Daarnaast heeft regelmatig sporten een gunstig effect op je figuur. En dit boost natuurlijk je zelfvertrouwen en uitstraling.
       
    • Je hebt minder last van opvliegers en andere kwaaltjes
      Last van opvliegertjes en humeurwisselingen? Uit onderzoek blijkt dat ook hier beweging helpt. Vrouwen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen, hebben tijdens hun menopauze minder last van deze kwaaltjes.
       
    • Je loopt minder risico op hart- en vaatziekten
      Wanneer je ouder wordt, heb je een grotere kans op hart- en vaatziekten. Door regelmatig te bewegen wordt je hart sterker en stapelt de cholesterol zich minder snel op in je aders. 
       
    • Je voorkomt osteoporose
      Door de verminderde productie van oestrogeen takelen je botten sneller af, waardoor de kans op osteoporose verhoogt. Dit kan je tegengaan door meer te bewegen. Zo worden je botten sterker. Daarnaast is het ook nuttig om voldoende calcium op te nemen via melkproducten.