Geen zin in de zoveelste verkoudheid?

Met de herfst is ook het snottebellenseizoen gestart. Zeker ouders van kleine kindjes kunnen daar over meepraten. In crèches en kleuterklassen doen de verkoudheden vlot de ronde. Kan je je kind eigenlijk wapenen tegen het zoveelste virus?

Altijd buitenspeelweer

In herfst en winter heb je misschien de neiging om je kind binnen te houden, want je wil niet dat het ziek wordt. Spoiler! Kinderen worden niet ziek van regen of kou, wel van ziektekiemen. En die kiemen voelen zich net helemaal in hun sas binnen in huis. Ze kunnen er zich lustig vermenigvuldigen. Dus geen excuses, hup naar buiten! Terwijl je buiten bent, kan je je huis goed verluchten en mogelijke ziektekiemen naar buiten jagen.

Warme kleding

‘Doe je jas dicht en zet een muts op! Straks word je nog ziek!’ Hoe vaak heb je dat als kind niet gehoord. Zo vaak wellicht dat je het gaan geloven bent en nu zelf tegen je kinderen zegt. Maar nogmaals: je wordt niet ziek van kou, zelfs niet als je met natte haren buiten loopt.
Het is wel zo dat je lichaam als het erg koud is extra energie nodig heeft om op te warmen. Daardoor blijft er minder energie over om te vechten tegen ziektekiemen. Het is dus wel slim om je kledij aan te passen aan de temperatuur buiten. En zo hadden onze ouders onrechtstreeks toch gelijk.

Aangepaste kledij tegen koudere temperaturen is een goed idee op elke leeftijd.

Elise Rummens, arts CM

Muts of niet?

Baby’s verliezen de meeste warmte via hun hoofdje. Een muts zorgt ervoor dat je kindje zijn energie kan gebruiken om zich te ontwikkelen en te groeien in plaats van om zich warm te houden. Baby’s tot zes maanden zet je best een mutsje op als het buiten kouder is dan binnen. Aangepaste kledij tegen koudere temperaturen is trouwens een goed idee op elke leeftijd. Haal dus die muts en die sjaal maar boven!

Hebben supplementen zin?

In de hoop hun kind beter te wapenen tegen griep en verkoudheden grijpen ouders weleens naar multivitaminesupplementen. Maar kinderen hebben lang niet alles nodig wat daarin zit. Bovendien kosten die supplementen vaak veel geld. Kinderen tot 6 jaar nemen best vitamine D bij, maar verder halen ze alles wat ze nodig hebben uit een evenwichtige en afwisselende voeding.

Goed nieuws

We worden allemaal gemiddeld vier keer per jaar verkouden. Met een weekje snotteren zijn we dan weer beter. Bovendien is die verkoudheid een stevige work-out voor onze weerstand. Wie nooit in contact komt met ziektekiemen ziet z’n afweersysteem afbrokkelen waardoor die extra hard kunnen toeslaan als je ze dan uiteindelijk wel tegenkomt. Af en toe snotteren wapent ons lichaam dus tegen een volgend virus, laat dat een troost zijn. Hatsjie!