Babyblues of postnatale depressie?
Veel ouders zien na de geboorte van hun kleintje zowel roze wolken als regenwolken voorbijkomen. Van somber tot prikkelbaar en neerslachtig zijn, het hoort er nu eenmaal bij. Dr. Caroline Vogels, psychiater en actief bij vzw Wolk in mijn Hoofd, brengt klaarheid.
Van verdrietig en prikkelbaar zijn, tot de zin van het leven niet meer zien.
Het verschil
Babyblues is niet hetzelfde als een postnatale depressie. En de verschillen zijn heel duidelijk:
- Terwijl babyblues hoogstens een paar dagen duurt, spreek je pas van een postnatale depressie als de klachten er al minstens twee weken zijn.
- Een postnatale depressie kan heel ernstig zijn en onoverkomelijk lijken. Van verdriet en prikkelbaar zijn, moeilijk slapen en geen beslissingen kunnen nemen, tot de zin van het leven niet meer zien.
Tips
Dr. Caroline Vogels geeft vijf tips voor de nieuwe mama en haar omgeving:
- Praat erover. Vragen hoe het gaat, is één ding. Maar als omgeving moet je ook écht naar het antwoord luisteren.
- Valideer wat de ouders voelen. Wat ze voelen is oké, het ligt niet aan hen. Integendeel: het is een normale aanpassingsreactie na zo’n levensveranderende gebeurtenis.
- Schuld en schaamte zijn niet nodig. Een depressie is een ziekte, je hebt het niet in de hand.
- Laat de omgeving helpen. Van hulp bij de was tot een portie spaghettisaus. Het geeft de nieuwe ouders extra ademruimte.
- Zoek professionele hulp voor een juiste diagnose en aanpak, voordat het te erg wordt. Na de bevalling kunnen allerlei (psychiatrische) ziektebeelden de kop opsteken, bijvoorbeeld een bipolaire stoornis. De stap naar professionele hulp lijkt groot, maar als je die niet zet, kan bv. de depressie chronisch worden.