8 dingen die je zo van je geboortelijst kan schrappen
Moet die onhandige sterilisator echt op je geboortelijst? Of schrap je die beter voor een peperdure wieg? Er zijn zoveel babyspullen op de markt, dat een geboortelijst opstellen algauw een bron van stress vormt. Skoebidoe somt voor jou acht babyspullen op die je zo van je lijstje kan schrappen.
1. Sterilisators
Fopspenen en flesjes zijn een broeihaard voor bacteriën. Een sterilisator kan handig zijn om die te reinigen. Maar heb je dat echt nodig? En waar berg je zo’n onhandig ding op? De keukenkasten staan nu al vol. Goed nieuws: flesjes kan je ook reinigen in een pot met kokend water of in de vaatwasser.
2. Flesverwarmer
Volgens Kind en Gezin mag je je baby gerust melk op kamertemperatuur geven. Veel makkelijker! Wil je baby toch liever warme melk? Verwarm het flesje dan in een pot warm water of de microgolf. Helemaal niets mis mee.
3. Wieg
Als je een baby verwacht, kijk je er waarschijnlijk naar uit om een superschattig wiegje in de woonkamer te plaatsen. Mooi? Zeker. Nuttig? Niet echt. Eerst en vooral komt een wiegje enkel van pas de eerste zes maanden. Bovendien kan je je baby overdag in een parkje of reismand leggen. Die zijn net zo veilig.
4. Babynestje
Je kent ze wel: de kussentjes met omranding waar je baby knus in kan slapen. Maar ze zijn niet zonder gevaar. Als je baby tegen de rand rolt, is er kans op verstikking. Maar ze zijn wel handig tijdens wakkertijd of om je baby naast je in de zetel te leggen. Je maakt makkelijk zelf zo’n nestje door bijvoorbeeld een aankleedhoes over je borstvoedingskussen te trekken of een handdoek op te rollen. Nog veiliger: zet je baby in een wipstoel op de grond.
5. Babycook
Vanaf vier maanden is een baby ongeveer klaar voor zijn eerste hapjes. Die maak je makkelijk zelf. Dat kan op verschillende manieren. Velen zweren bij een babycook: daar doe je je ingrediënten in en hup, het hapje is gestoomd en klaar om te pureren. Wat ook kan, is een kookpot en mixer gebruiken. Keukengerei die vast al in de keukenla ligt en geen fortuin kost.
6. Badthermometer
De perfecte temperatuur voor een babybadje ligt tussen de 36 en 38 graden. Daar hoef je helemaal geen speciale badthermometer voor te gebruiken. Een gewone thermometer meet even goed de temperatuur van badwater. Zelfs je elleboog is prima om te voelen of het water niet te heet of te koud is.
7. Wastafel
Waarom een badje vol water sjouwen op een tafel als je het badje in het groot bad of de douche kan laten staan? Sommige ouders nemen hun baby mee onder de douche. Hetzelfde geldt voor een luiertafel: een verzorgingskussen op de zetel of een lage kast is voldoende. Bovendien neemt het veel minder plaats in beslag.
8. Flesjes
Veel aanstaande ouders zetten meteen een massale voorraad papflessen op de geboortelijst. Ook als ze borstvoeding geven, want na het kolven kan zo’n flesje best handig zijn. Wacht daar beter even mee: niet elke baby vindt elk flesje fijn. Probeer ze eerst even uit zodat je weet waar je baby een voorkeur voor heeft.