Waarom je die pizza toch af en toe in de oven mag schuiven
Je kent het wel. Je hebt na een lange, drukke dag geen zin om de kookpotten boven te halen. Dan klinkt die lokroep van een pizza oorverdovend. Diëtiste Leen Seminck vertelt waarom je je er niet tegen hoeft te verzetten: ‘Ons lichaam heeft een eigen detox-systeem.’
In de supermarkt liggen de pizza’s voor het grijpen. Het assortiment vers gemaakte pizza’s in de koeling is groot, het aanbod diepvriespizza’s is nog groter. Dan zijn er nog de kant-en-klare bodems, al dan niet met groenten.
We vroegen aan diëtiste Leen Seminck welke je best in je winkelkar laadt. ‘Het hangt af van hoe vaak pizza op je menu staat. Eet je af en toe een pizza omdat het snel moet gaan of je een makkelijke maaltijd wil eten, dan kun je voor een kant-en-klare pizza uit de koeling kiezen. Staat het wekelijks of om de twee weken op je menu? Kies dan voor een zelfgemaakte pizza.’
Fris en fruitig
‘De verse producten die je kant-en-klaar in de winkel koopt, zijn nooit honderd procent vers. Die pizza heeft al een hele weg afgelegd voor hij in de winkel terechtkomt en in de koeling moet hij er nog een tijdje fris en fruitig uit blijven zien’, vertelt Seminck. Een pizza uit de koeling is een bewerkt product.
In bewerkte voedingsmiddelen zitten ingrediënten die van nature niet in het product thuishoren. Deze additieven noemen we E-nummers. Ze zorgen ervoor dat je voedingsmiddelen langer kunt bewaren en dat ze een mooiere kleur of betere smaak hebben. Een bewerkt voedingsmiddel heeft een langere ingrediëntenlijst dan een onbewerkt product zoals een appel. Daarvan is het ingrediënt gewoon appel.
Bewerkte charcuterie
Een diepvriespizza is een ultrabewerkt product. ‘Het grootste probleem is dat er op pizza’s uit de diepvries vaak charcuterie ligt die al bewerkt is. In salami of hesp zitten toevoegingen zoals kleurstoffen, smaakstoffen en bewaarmiddelen. In de bodem zitten toevoegingen en de kaas is niet altijd honderd procent kaas’, zegt Seminck.
Ultrabewerkte voeding is rijk aan calorieën, suikers en vetten. Ze bevatten weinig of geen nuttige voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen. Voeding zoals een pizza uit de diepvries is niet gunstig voor je gezondheid. Je herkent deze producten aan de ultralange ingrediëntenlijsten waar je weinig van herkent.
Extra vezels
Als je zelf een pizza maakt, heb je zelf in de hand hoe bewerkt die is. ‘Je kunt zelf een bodem maken met bloem, water, een beetje olie en wat zout of je kunt starten van een kant-en-klare bodem uit de winkel. Kies dan een bodem met een korte ingrediëntenlijst’,zegt Seminck. Want hoe korter die lijst, hoe minder bewerkt het voedselproduct.
In de winkel vind je ook groentenbodems terug. ‘Die bodems bestaan niet puur uit gemixte bloemkool of spinazie. Het zijn bodems op basis van tarwe waar extra groenten aan toegevoegd zijn en die brengen extra vezels aan’, weet Seminck. Maar ook hier: het is een bewerkt product dus let op de ingrediëntenlijst. Er zullen steeds E-nummer en suiker, olie en zout aan toegevoegd zijn. Let op je beleg. Charcuterie zoals salami en hesp zijn bewerkt. Je kiest beter toppings zoals paprika of champignons.
Detox-functie
Waarom mogen we die pizza dan toch af en toe in de oven schuiven? ‘Ons lichaam heeft een eigen detox-functie. Het is niet erg om dagelijks een bepaalde hoeveelheid E-nummers zoals bewaarmiddelen, smaakstoffen, kleurstoffen en zoetstoffen binnen te krijgen. Je lever breekt de E-nummers af en je nieren verwijderen ze uit je lichaam via urine of ontlasting’, zegt Seminck. ‘Bij jongeren en kinderen ligt die hoeveelheid lager dan bij volwassenen. E-nummers blijven natuurlijk zaken dat je lichaam in principe niet nodig heeft.’