Dit staat er echt op het etiket van je voeding
Elke verpakking van een voedingsitem heeft een etiket met daarop de ingrediënten, de voedingswaarde enz. Maar wat wil dat nu eigenlijk allemaal zeggen? Wat betekent het écht als er 0% vet op de verpakking staat?
Producenten durven te misleiden
De verpakking van voedingsmiddelen bevat een schat aan informatie. Die informatie kan je helpen om een bewuste, gezonde keuze te maken. Maar het kan je even goed misleiden.
Op sommige voedingsmiddelen staan bijvoorbeeld slagzinnen als ‘helpt je cholesterolgehalte verlagen’ of ‘heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten’. Hiermee willen producenten vooral extra verkopen.
Op elk etiket hetzelfde
Gelukkig is het sinds 2016 verplicht om de energiewaarde van voorverpakte producten te vermelden, alsook de hoeveelheid vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout.
Alle informatie moet op dezelfde manier vermeld worden: per 100 gram of milliliter in een goed leesbare tabel. Soms staat er ook informatie per portie bij. Daardoor kun je producten heel gemakkelijk vergelijken en kun je zien of een vermelding als ‘0% vet’ ook betekent of het product gezonder is.
Een ingrediëntenlijst is opgesteld van meer naar minder. Staat ‘suiker’ als eerste op de lijst dan wil dit zeggen dat het product voor het meest uit suiker bestaat. Hoe lager je gaat, hoe minder er van het ingrediënt in zit.
Als je producten vergelijkt met elkaar, kijk je het best bij beide producten naar de hoeveelheid per 100 gram. Zo vergelijk je steeds hetzelfde.
Weet je dat je bij het ene product per keer een portie van 15 gram eet en bij het andere product een portie van 75 gram, kan het wel lonen om ook die voedingswaarden te vergelijken.
Suiker, zout of vetten worden trouwens niet altijd als dusdanig benoemd in de ingrediëntenlijst. Dat kan misleidend zijn. Andere namen zijn bijvoorbeeld:
- Suiker: (kristal)suiker, rietsuiker, sucrose, kokosbloemsuiker, sacharose, glucosestroop, glucose-fructosestroop, dextrose, honing, agavesiroop, fructose, palmsuiker, melasse …
- Zout: natrium, zeezout, gejodeerd zout
- Vetten: boter, room, volle melk, plantaardig vet, gehydrogeneerd of gehard plantaardig vet, palm(pit) …
Slogans zoals ‘99 kcal per portie’ kunnen misleidend zijn. Soms zitten deze producten verpakt per 3 of meer porties. Eet je dus 1 pakje (=3 porties) op, dan heb je dus geen 99 kcal binnen, maar 297 kcal.
Te gebruiken tot (TGT)
- Op producten die onderhevig zijn aan microbiologisch bederf zoals vlees, vis, bereide maaltijden en (zachte) kazen. Dit zijn voedingsmiddelen die je terug kan vinden in de koeltogen van supermarkten. Die mogen enkel verkocht worden tot op de aangegeven datum. Deze producten eet je het best niet meer na de vermelde datum.
Ten minste houdbaar tot (THT)
- Op producten die niet onderhevig zijn aan microbiologisch bederf. Denk aan droge voeding en voeding in blik. Als de verpakking niet beschadigd is en de producten in goede omstandigheden worden bewaard, kunnen deze nog geconsumeerd worden na de opgegeven datum.
- Heb je een product met een THT-datum geopend? Dan vervalt de vervaldatum. Je eet het product dan het best binnen een korte periode op.
- Bron van vezels: Het vezelgehalte van het product is minimaal 3g/100g
- Vezelrijk: Het vezelgehalte van het product is minimaal 6g/100g
Light betekent dat een product minimaal 30% minder kcal, vet of suiker bevat. Dat wil niet altijd zeggen dat het veel gezonder is.
Stel dat er 30% minder kcal in die koek zit, dan kan het zijn dat er een aandeel vet uit gehaald is, maar dat dit vervangen is door een aandeel suiker. Een gram vet is namelijk 9 kcal en een gram suiker 4 kcal.
Een light product, waar enkel vetten in zitten en geen suikers, zoals kaas, is wel een goede keuze. Hier kan je geen suikers aan toevoegen.
De voedingswaardetabel herken je vast wel vanop de verpakkingen. Die bevat altijd onderstaande gegevens per 100 gram of milliliter.
- Hoeveelheid energie (uitgedrukt in kcal of kJ)
- Hoeveelheid vet en verzadigd vet
- Hoeveelheid koolhydraten en suikers
- Hoeveelheid eiwitten
- Hoeveelheid zout (zout is NatriumChloride, aantal gram zout = aantal gram Natrium x 2,5)
- Vezels
Nutriscore: gemakkelijk vergelijken
Twijfel je? Dan kun je producten eenvoudig vergelijken via de Nutri-Score:
- Internationaal systeem dat op basis van een kleurencode in combinatie met letters aangeeft welke producten binnen eenzelfde productgroep gezonder zijn dan andereo Let op! De Nutri-Score vergelijkt dus geen producten van verschillende groepen, bijvoorbeeld yoghurt met ontbijtgranen.
- Positieve eigenschappen, zoals eiwitgehalte of aanwezigheid van vezels, fruit, groenten en noten, worden samen met negatieve eigenschappen bekeken, zoals het aantal suikers, verzadigd vet of zout.
- Eindscore ligt tussen -15 en 40. Hoe kleiner het getal is, hoe beter het product is voor je gezondheid. De score wordt herleid tot een letter (van A tot E) en een kleur (van donkergroen tot rood). Donkergroen is de meest gezonde keuze.