Maaltijdvervangers: wat zijn de voor- en nadelen?

Pudding, shakes en drankjes, koeken en repen … Maaltijdvervangers bestaan in allerlei vormen en maten. Maar hoe gebruik je ze goed?

Producenten van maaltijdvervangers moeten zich aan een aantal wettelijke bepalingen houden. Op de verpakking moeten volgende elementen altijd terug te vinden zijn:

  • energiegehalte (200 tot 250 kcal per stuk of maaltijd);
  • gehaltes aan voedingsstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen …);
  • vermelding opgave ‘Maaltijdvervangend product voor gewichtsbeheersing’.

Je vervangt een tot twee van je maaltijden door maaltijdvervangers en vult aan met een caloriearme warme maaltijd met veel groenten, en een stuk fruit als tussendoortje.

Voordelen

  • Op korte termijn kunnen maaltijdvervangers helpen om snel gewicht te verliezen. Word je begeleid door een diëtist of een arts en eet je voldoende groenten en fruit bij maaltijdvervangers? Dan kunnen ze een verantwoorde manier zijn om te vermageren.

Nadelen

  • Maaltijdvervangers alleen helpen je niet om je gedrag op duurzame wijze aan te pakken.
  • Ook mensen zonder professionele kennis verkopen deze producten.
  • Maaltijdvervangers dienen niét als vervanging voor evenwichtige en gevarieerde voeding. Groenten en fruit blijven essentieel.
  • De producten geven een andere smaakervaring dan échte voedingsmiddelen.
  • Maaltijdvervangers zijn niet goedkoop.

Bron: Gezond Leven