Factcheck: Kan je beter slapen door wakker te blijven?
Iedereen heeft wel eens last van een slapeloze nacht. Maar wat als je gedurende weken of maanden meerdere keren per week de slaap niet kan vatten, te vaak of te vroeg wakker wordt?
Waar komt dit nieuws vandaan?
Een Zweedse onderzoekersploeg ging na of bewust wakker blijven een oplossing kan bieden bij slapeloosheid. Bij deze methode (paradoxale intentie) worden personen met een slaapstoornis gevraagd om datgene te doen wat ze net willen vermijden, namelijk wakker blijven. Daardoor zouden ze hun bed als een verlossing gaan beschouwen en niet langer zien als een bron van angst en ergernis.
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Ook andere studies tonen aan dat je slapeloosheid kan aanpakken door je aantal uren slaap te beperken. Spendeer enkel de tijd die je denkt te slapen (minstens vijf uur) in bed. Om het effect van de slaapbeperking te beoordelen, houd je het best een slaapdagboek bij. Merk je verbetering? Breid je bedtijden elke week wat uit (tot maximum acht à negen uur slaap). Slaapkwaliteit is belangrijker dan het aantal uren dat je slaapt.
De meeste therapieën om slaapstoornissen aan te pakken, zijn pas effectief in combinatie met een goede slaaphygiëne. Een geluidsvrije, donkere kamer met verluchting en vaste rituelen voor het slapengaan blijven dus van groot belang.
Kan je beter slapen door wakker te blijven?
Ja
Door wakker te blijven kan je op termijn je klachten van slapeloosheid verminderen. Combineer de slaapbeperking met een goede slaaphygiëne en breng minstens vijf uur per nacht in je bed door. Praat erover met je arts voor je deze aanpak uitprobeert.
Bron: Gezondheid en wetenschap