4x wat je moet weten over EMDR

Kun je schokkende gebeurtenissen verwerken door simpele oogbewegingen? Psycholoog Annick Van den Nest legt uit hoe de EMDR-techniek werkt. Maar ze waarschuwt ook. ‘Het is geen huis-tuin-en-keukenmiddeltje tegen trauma’s. Baat het niet, dan schaadt het wél. EMDR moet altijd deel zijn van een bredere therapie.’

6 december 2022

'Op de zorgboerderij mag ik helemaal mezelf zijn'

Noor Van den Bosch (20) uit Grobbendonk vond rust op de groene zorgboerderij SoulHorses in de Kempen in Lille. Ze vertelt hoe ze er met de ondersteuning van haar begeleider Joeri Van Weereld mentaal sterker is geworden.

21 september 2023
Hein fietste van Milaan tot Genk om aandacht te vragen voor kinderen met autisme

Hein (44) fietste van Milaan tot Genk om aandacht te vragen voor kinderen met autisme

Een zinvolle invulling geven aan je vakantie? Daar krijg je enorm veel van terug, weet Hein Wijffels (44) intussen. Hij fietste deze zomer van Milaan tot Genk om meer begrip te vragen voor kinderen met autisme. Zelf is Hein papa van Louis-Henri, een heerlijk enthousiaste jongen van elf met autisme en een mentale beperking. Met 1250 kilometer in de benen, blikt Hein terug op zijn Giro de Louis. Een traject dat ons allemaal aanbelangt.

9 augustus 2023

Een probleem omdenken, hoe doe je dat?

Omdenken is een manier om problemen aan te pakken. Maar hoe werkt dat nu precies in de praktijk? Welke omdenkstrategie inzetten bij welke situatie blijkt de kunst.

23 november 2021

Hoe angststoornissen Olivier in de greep hielden

‘Dat je bang bent voor spinnen, dat kun je verantwoorden. Maar ik ben bang om bang te zijn en mijn grootste angst ben ik zelf, klinkt dat niet vrij gek?’ Olivier Constant blikt terug op een jarenlang gevecht met angststoornissen. ‘Er is altijd hoop, maar je moet aan de weg door de duisternis durven te beginnen.’

16 november 2022
Angst tekening

'Je kan je angst leren controleren'

Angst zorgt ervoor dat je beter kan presteren of reageren in uitdagende situaties. Maar soms kan angst je volledige denken en doen beheersen. Dan heb je een angststoornis. Chris Bervoets, professor en psychiater verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, vertelt er meer over.

18 september 2019

Misofonie: 4 misverstanden

Feesttafels, dat betekent eetgeluiden. Véél eetgeluiden. Tijdens de wintermaanden komt daar niezen, snotteren en snuiten bovenop. Een uitdaging voor wie gevoelig is voor zulke geluiden, een nachtmerrie voor wie misofonie heeft. Bij mensen met misofonie treden gevoelens van woede en walging op bij het horen van bepaalde geluiden. Damiaan Denys van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC) weerlegt enkele populaire misverstanden.

21 december 2023

Het belang van routine

Zijn we stiekem allemaal gewoontediertjes?

We beweren dat we het haten, maar eigenlijk hebben we het net heel hard nodig. Sterker nog, we gaan er onbewust naar op zoek. Routine. Voorspelbaarheid. Herhaling. Wat doet routine met ons brein? Professor Rudi D’Hooge bestudeert hoe mensen bepaalde gewoontes aanleren en buigt zich over zeven stellingen.

14 december 2023

5 tips bij postnatale depressie

Veel ouders zien na de geboorte van hun kleintje zowel roze wolken als regenwolken voorbijkomen. Van somber tot prikkelbaar en neerslachtig zijn, het hoort er nu eenmaal bij. ‘Sleept het langer aan? Dan is het misschien geen babyblues, maar een postnatale depressie’, zegt dr. Caroline Vogels, psychiater en actief bij vzw Wolk in mijn Hoofd.

5 december 2023

Pesten: tips om je kind te ondersteunen

Het is de schrik van elke ouder dat hun kind wordt gepest. Kan je dat voorkomen? En als het toch gebeurt, hoe reageer je best om je kind te ondersteunen? Sabine Coppens, coördinator Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, geeft uitleg en tips. ‘Blijf kalm en betrek je kind erbij.’

1 februari 2024

Psychologische hulp: 'Het gesprek met de psycholoog was een openbaring'

Toen ze 15 was, verloor Caroline Stroobants (25) van de ene op de andere dag haar beste vriendin. ‘Haar dood zette mijn leven stil, maar de wereld draaide gewoon verder.’ Caroline ging door een diep dal. Pas anderhalf jaar later kreeg ze de gepaste hulp.

12 maart 2024

4 alarmsignalen om te weten of iemand het psychisch moeilijk heeft

Je kunt veel betekenen voor iemand die het moeilijk heeft, maar dan moet je natuurlijk eerst te weten komen dat er iets aan de hand is. Volgens Te Gek!?, de organisatie die psychische problemen bespreekbaar wilt maken, waarschuwen deze 4 signalen dat het niet goed gaat met iemand.

4 december 2020