5 tips die vallen voorkomen

Wie denkt dat vallen alleen iets is voor oudere mensen, heeft het mis. Zij hebben een hoger risico, dat klopt, maar een valpartij kan op elk moment in je leven gebeuren. Je zorgt er dus beter voor dat je stevig op je benen staat. En ja, dat geldt ook al voor veertigers en vijftigers. Wat kan je doen om het risico op vallen te verminderen? We geven 5 tips.

1. Blijf actief

Als je niet wil vallen, moet je veel bewegen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het is niet onlogisch. Door te bewegen verbeteren namelijk je evenwicht en je spierkracht en dat vermindert dan weer de kans dat je valt.

Na een val komen veel mensen nochtans in een vicieuze cirkel terecht. Door de val zijn ze bang geworden om nog eens te vallen. Gevolg: ze blijven liever thuis, rustig in de zetel. Maar daardoor train je je spieren en je evenwicht natuurlijk nog minder, waardoor je kans om te vallen net verhoogt.  

Je hoeft niet te sporten, en het hoeft ook geen uren te duren. Als je die lichaamsbeweging in je dagelijkse activiteiten integreert, hou je makkelijker vol. Ga vaker te voet of met de fiets boodschappen doen of stap een halte eerder van de bus af. Je kan je spieren en je evenwicht ook trainen met eenvoudige oefeningen. Sommige doe je gewoon tijdens het tandenpoetsen. Of aan het aanrecht bij de afwas.

2. Maak je huis veilig

Veel valpartijen gebeuren gewoon in onze vertrouwde omgeving. Gelukkig kan je met een aantal kleine aanpassingen je huis al een stuk veiliger maken. Heb je tapijten liggen? Bevestig ze dan met een goede antisliplaag en kijk na of er geen hoekjes omhoog krullen. Probeer losliggende snoeren zoveel mogelijk weg te werken zodat je niet struikelt. Neem een laddertje in plaats van een stoel als je iets in de hoogte wil nemen. En tot slot: zorg in huis voor voldoende verlichting en beweegruimte.

3. Verzorg je voeten

Voetproblemen verhogen het risico op vallen. Verzorg je voeten dus goed. Regelmatige controle bij een pedicure kan helpen om eelt, likdoorns en andere voetproblemen te voorkomen die je evenwicht negatief kunnen beïnvloeden.

Loop daarnaast zo weinig mogelijk op kousen en draag schoenen die de hele voet omsluiten, met een stevige, platte zool met reliëf en een goede sluiting. Vermijd teenslippers en schoenen met hakken hoger dan 2,5 cm. In huis kies je ook beter voor een gesloten pantoffel en niet voor een model waar de hiel niet in zit.

4. Check je ogen

Heb je het gevoel dat je zicht achteruitgaat? Maak dan op tijd een afspraak bij de oogarts. Het risico bestaat dat je een obstakel op de grond makkelijker over het hoofd ziet. Draag je al een bril? Poets dan elke dag je brilglazen.

Let ook op met multifocale glazen. Hoewel ze handig zijn, kunnen ze in bepaalde situaties je dieptezicht verstoren, wat een val kan uitlokken. Overleg met je opticien of een aangepaste bril voor bepaalde activiteiten nuttig kan zijn.

5. Let op je voeding

Gezonde voeding zorgt voor sterke spieren en beenderen. Eet voldoende voeding die rijk is aan calcium en vitamine D (vis, melkproducten, broccoli, spinazie, abrikoos, appel, kiwi, pruimen). Wees matig met alcohol en rook niet, want roken verhoogt het risico op broze botten.