Hey buur, hoe gaat het (echt) met jou?

Eenzaamheid, dankzij de Warmste Week is het een thema dat veel aandacht krijgt. Ook in Genk was er de afgelopen maanden een CM-actie om het aan te pakken. ‘We riepen inwoners massaal op om een goed contact met hun buur op te bouwen. Goed omringd zijn, is belangrijk voor een goede mentale gezondheid’, vertelt netwerkcoördinator Alessandro Cadau.

Tekst: Cathelijne Jennes

Beeld: Mine Dalemans

Leestijd: 2 min.

10/12/2024

‘Het initiatief kwam van de CM-vrijwilligers van de participatieraad Kemp & Duin', licht Alessandro toe. ‘De vrijwilligers beseften vrij snel dat ze het thema eenzaamheid wilden aanpakken.’

‘Zeker tijdens deze donkere dagen is het belangrijk om er extra waakzaam voor te zijn. Met onze actie focuste we op de meerwaarde van een goed contact tussen buren’, zegt CM-vrijwilliger Arne Aerts.

Klein gebaar

Beter een goede buur dan een verre vriend. Maar hoe goed ken jij je buren eigenlijk? ‘We merken dat er vaak nog schroom is om je buur aan te spreken. Zeker wanneer je ergens al een tijdje woont en je nog geen contact hebt gehad met elkaar, kan de drempel groter zijn om contact te leggen. Daarom willen we mensen aanmoedigen om zelf eens initiatief te nemen. Wacht niet op toenadering van je buur. En zet die eerste stap gewoon zelf. Schrik hebben van elkaar is niet nodig’, moedigt Arne aan.

Een klein gebaar kan zorgen voor een grote verandering. ‘Of het nu gaat om een praatje aan de voordeur of een kop koffie met elkaar delen, samen bouwen we aan een hechtere buurt. Want een verbonden buurt is een gelukkige buurt’, verklaart Alessandro.

Voordelen

‘Een hechte buurt, daar komen alleen maar voordelen bij kijken. Zo leer je elkaar beter kennen. Je ontdekt misschien dat je buurman van om de hoek graag kookt voor anderen of dat je buurvrouw van twee straten verder vaak gezelschapsspelletjes speelt. Daar kan je verder op bouwen. Uit die kennismaking kan je een goed blijvend contact overhouden. Een contact waar jij écht iets aan hebt. Hulp vragen aan elkaar wordt dan steeds makkelijker. 

Een goed burencontact verbetert je mentaal welzijn, vermindert eenzaamheid, zorgt voor een gezellige buurt en vormt een vangnet voor kwetsbare buurtbewoners. 

Hulp van anderen

Alessandro en de vrijwilligers kregen al snel hulp van een groot aantal lokale organisaties die mee de oproep verspreidden. ‘Het thema ligt ons en onze partners nauw aan het hart. Hoe meer mensen we kunnen bereiken, hoe hechter de Genkse buurten en omgeving zullen worden.’

‘Tijdens een participatieraad denken we samen na over hoe we meer levenskwaliteit kunnen brengen in de buurt. Op deze manier willen we iedereen een stem geven,’ legt Alessandro uit. Het project ‘Hey buur, hoe gaat het (echt) met jou?’ wordt geëvalueerd en eventueel uitgebreid naar andere gemeenten in Limburg.