Ontdek hoe je jouw buurt een boost geeft
Om in elke buurt in Vlaanderen gezondheid te promoten riep CM Gezonde Buurt in het leven. Via dit platform kunnen burgers, vrijwilligers, scholen en verenigingen activiteiten in hun eigen buurt organiseren die als doel hebben om mensen in contact te brengen met een gezonde(re) levensstijl.
Karen Moyson is educatief medewerker bij het team Gezondheid en Participatie in de provincie Antwerpen. In die functie helpt ze mee om alle aanvragen die binnenkomen tot een goed einde te brengen.
De eerste stap naar een gezonde buurt is onze website.
Karen Moyson
Stel dat ik met mijn vereniging in mijn buurt iets wil organiseren rond gezondheid, wat is dan best mijn eerste stap?
Karen: Dan zou ik je aanraden om eens op de website van Gezonde Buurt te gaan kijken. Daar vind je een handig overzicht van alles waarvoor je bij ons terechtkunt: een infosessie of workshop, je kandidaat stellen voor een Gezonde Buurtgroep …
Wat als er in mijn buurt iets helemaal anders leeft en dat niet in de lijst staat?
Karen: Je kan altijd een eigen idee doorsturen via een handig formulier op de website. Lijkt je idee ons wat, dan hoor je snel van ons zodat we het samen verder kunnen uitwerken. Soms krijgen we ideeën rond thema’s waar andere organisaties meer geschikt voor zijn. In dat geval zullen we wel altijd proberen door te verwijzen.
Welke eigen ideeën bleken in al succesvol?
Karen: Onlangs nam iemand uit het Mechelse contact met ons op. Ze woont in een wijk waar veel kwetsbare gezinnen wonen en wil initiatieven opzetten rond opvoedingsthema’s voor deze gezinnen. Vanuit Gezonde Buurt gaan we nu vrijwilligers in die buurt oproepen om mee na te denken rond mogelijke initiatieven. Zo zouden we bijvoorbeeld samen een workshop ‘peuters in actie’ kunnen organiseren.
Wie kan bij Gezonde Buurt terecht?
Karen: Iedereen die zich in zijn buurt wil inzetten voor meer levenskwaliteit. Waar in de provincie je ook woont.
In de praktijk
Omdat er heel veel vragen binnenkwamen om iets te organiseren rond tandzorg en mondgezondheid, ontwikkelde CM de Wijsheidsstand. In deze opblaasbare tent laten we kinderen tot 10 jaar op een speelse manier kennismaken met een goede mondhygiëne. Oksana Guzenko van jeugdvereniging Kinderwereld op Linkeroever boekte de stand een tijd geleden en blikt tevreden terug.
Oksana: ‘Wij organiseren elke schoolvakantie dagkampen voor kinderen uit Oost-Europa. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn we flink gegroeid, we tellen nu al 150 kinderen tussen 3 en 12 jaar. Elke vakantieweek werken we op kamp rond een ander thema. Gaat het over gezondheid, dan kijk ik in de richting van CM. Ik krijg de nieuwsbrief van Gezonde Buurt in mijn mail en dat brengt me op ideeën.’ Onlangs boekte Oksana de Wijsheidsstand voor haar themaweek rond gezondheid. ‘Ik vond de aangeboden info in de stand bijzonder interessant. Zeker omdat ze de kinderen in twee groepen verdeelden, zo kregen de kleintjes vanaf 4 jaar een aangepast aanbod. Ik blijf Gezonde Buurt in elk geval volgen voor activiteiten in de toekomst.’