Je stuurt pikante foto’s heen en weer met iemand die je leuk vindt. Dat is oké en onschuldig. Maar wat als je merkt dat jouw foto werd verspreid? Wij geven je vijf tips om het aan te pakken.
Wanneer een foto zonder je toestemming wordt verspreid staat je wereld op z’n kop. Jij hebt niets fout gedaan, maar wel de verspreider is de schuldige. Hou het hoofd koel en praat erover met iemand die je vertrouwt. Dat kan één van je ouders zijn, een leerkracht, je tante, een begeleider … Kortom, een volwassene die je vertrouwt en bij wie je terecht kunt.
Je kent Child Focus wellicht als de organisatie die helpt bij het opsporen van vermiste kinderen. Maar ze doen veel meer dan dat. Ook als sexting uit de hand loopt, kunnen ze je helpen. Child Focus luistert naar je en bekijkt wat jij nodig hebt en hoe ze je daarbij kunnen helpen. Hoe werd het beeld verspreid? Misschien kan Child Focus helpen om het beeld te laten verwijderen. Je kunt terecht bij Child Focus via het gratis noodnummer 116 000 (24u/24 bereikbaar) of via de chat van Cyber Squad.
Makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch is het belangrijk om deze stap te zetten. Diegene die je foto publiek heeft gepost, kan hem ook het snelst terug verwijderen. Keert de verspreider niet op zijn stappen terug? Ook dan heeft deze derde stap voor jou als slachtoffer een grote symbolische waarde.
Zit de verspreider op dezelfde school, sportclub of jeugdbeweging? Neem met hen contact op. Ook zij kunnen een rol spelen. Op het moment zelf als de klas of de ploeg op z’n kop staat of op lange termijn door hiermee aan de slag te gaan om dit in de toekomst aan te pakken.
Laat je omringen door personen die je vertrouwt en laat hen jou helpen. Heb je nood aan een gesprek maar weet je niet bij wie je terecht kunt? Heb je psychologische ondersteuning nodig? Ook hierbij kan Child Focus helpen en kunnen ze je in contact brengen met een JAC, Centrum Geestelijke Gezondheidszorg of andere hulpverleners.
Sexting is volgens de wet toegestaan vanaf 16 jaar. Vanaf die leeftijd kan je dus met wederzijdse toestemming pikante foto’s uitwisselen met iemand die je leuk vindt.
Worden jouw foto’s zonder je toestemming verder verspreid? Of ontvang je pikante foto’s zonder dat je daar de toestemming voor gaf? Dat mag niet en is altijd strafbaar. Ongeacht je leeftijd. In bepaalde gevallen kan het nuttig zijn om hiervoor klacht in te dienen bij de politie.
Krijg je zelf via sociale media een foto te zien die zonder toestemming werd doorgestuurd? Zorg ervoor dat de verspreiding bij jou stopt. Stuur de foto niet door en vraag ook aan vrienden om de foto niet verder te verspreiden. Neem contact op met het slachtoffer en laat weten dat je er voor hen bent. Pols of je iets voor hen kunt doen.
Begrijpen je ouders er niets van? Tip ze de Leef-podcast 'Pubernesten'. Er komen thema’s aan bod waar jongeren mee in aanraking komen. En weet je wat het goede is? Jongeren praten zelf ook mee in deze podcast!