Help! Mijn vriend(in) drinkt te veel

Heb je de indruk dat een goede vriend te veel drinkt? Dan is het een goed idee om erover te praten. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, denk je misschien. Gelukkig zijn er concrete tips.  

Iedereen maakt het wel eens mee: een goede vriend of vriendin gaat stevig uit de bocht met alcohol. ‘Als dat één keertje gebeurt, bijvoorbeeld tijdens een feestje, dan hoef je je niet onmiddellijk zorgen te maken’, zegt Hanna Peeters van het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere drugs (VAD). ‘Hou in zo’n geval een oogje in het zeil en zorg ervoor dat hij of zij goed thuiskomt.’

Wat zijn de alarmsignalen?

Wanneer heeft je vriend(in) echt een probleem? ‘Er zijn wel wat signalen die er op kunnen wijzen dat het drankgebruik van je vriend(in) uit de hand loopt’, verduidelijkt Peeters.

‘Het kan dat je vriend(in) regelmatig gaat binge drinken en vaker vermoeid is. Misschien ziet hij of zij er wat bleek uit, heeft hij/zij minder energie of minder animo om activiteiten te ondernemen waar geen alcohol bij komt kijken.  

Andere alarmsignalen zijn:  

  • Je vriend(in) trekt plots veel meer op met vrienden waar hij/zij vermoedelijk mee drinkt en ziet de oude vrienden niet meer staan.
  • Je vriend(in) verwaarloost hobby’s, gezin, school of werk.
  • Je vriend(in) komt in geldnood of krijgt problemen met de politie.
  • Je merkt veranderingen op in het gedrag van je vriend(in), hij/zij komt bijvoorbeeld onverschillig, egoïstisch of wispelturig over. 

Hoe begin je aan zo’n gesprek? 

Hoe weet je of er echt iets aan de hand is? ‘De beste manier om je vermoeden te checken, is erover praten met je vriend(in)’, benadrukt Peeters. ‘Kies daarvoor een goed moment uit. Eentje waarop jullie allebei rustig zijn en waarbij je vriend(in) niet onder invloed is.’ 

 

Een goed gesprek kan er zo uitzien:

 

  • Vertel voorzichtig hoe je je voelt en wat je opmerkt. Spreek vanuit de ik-boodschap: ‘Ik maak me zorgen omdat je er de laatste tijd meer afwezig bij loopt. Daardoor krijg ik de indruk dat het niet goed met je gaat.’  

  • Wacht dan af, laat je vriend(in) eerst vertellen. Vermijd welles-nietes discussies over (te veel) gebruik. Als het over het alcoholgebruik gaat, probeer dan te begrijpen waarom je vriend(in) gebruikt.  

  • Stel dat een van jullie twee kwaad wordt tijdens het gesprek, dan laat je het onderwerp best even rusten. ‘We kunnen het er misschien later nog eens over hebben.’ 

  • Mogelijk schrikt je vriend(in) de eerste keer dat je het onderwerp aansnijdt. En dan kan het bij een volgende poging beter lukken. Maar forceer ook niet: keer op keer een gesprek willen aanknopen, kan het tegengestelde effect hebben. Probeer dus ook nog over andere dingen te praten. 

  • Wil het praten niet vlotten? Geef toch mee dat je je zorgen maakt en dat je er bent voor je vriend(in). ‘Weet dat je bij mij terechtkunt’.