Ongeveer de helft van de bevolking menstrueert. Toch wordt het precies doodgezwegen en heeft niet iedereen geld genoeg om maandverbanden te kopen.
Hannah Geeraerdts werkt bij BruZelle, een vzw die de strijd aangaat met menstruatie-armoede. Wat kun jij precies doen tegen het probleem? Hannah geeft enkele concrete tips.
Neem een leerkracht in vertrouwen of klop aan bij het secretariaat. De meeste scholen hebben gratis maandverbanden ter beschikking. Hoewel het misschien ongemakkelijk is, hoef je je niet te schamen. Vergeet niet dat de helft van de mensen menstrueert, net zoals jij.
Misschien vind je het makkelijker om er met onbekenden over te praten. Je kunt altijd contact opnemen met het Rode Kruis, een OCMW of een armoedeorganisatie. De menstruatiekits die BruZelle maakt, worden verdeelt onder die organisaties.
Minder evident, maar wel een oplossing op lange termijn: investeer eenmalig in duurzame producten zoals menstruatiecups of menstruatieondergoed. Je kunt ze hergebruiken waardoor je niet maandelijks wegwerpproducten hoeft te kopen.
Brachten je ouders de verkeerde tampons mee uit de winkel? Laat ze niet in de kast staan, maar breng ze naar één van onze inzamelpunten. De buit verdelen we over zakjes die we gratis bezorgen aan verschillende organisaties.
Steek je liever de handen uit de mouwen? Vzw BruZelle zoekt steeds vrijwilligers die zakjes willen naaien en vullen met menstruatieproducten. Je bent meer dan welkom!
Je regels hebben is heel normaal. Doorbreek het taboe. Praat erover. Zo verklein jij de drempel voor mensen die in menstruatiearmoede leven en durven ze sneller aan de alarmbel trekken.
Misschien zit jij wel in de leerlingenraad, sportclub of jeugdbeweging. Overtuig anderen om iets bij te leren over dit topic. Hannah komt jullie met plezier info geven over Regels van drie. Neem contact op met BruZelle.