Familiaal geweld: kijk niet weg

Familiaal geweld is geweld dat plaatsvindt tussen mensen die in een nauwe, belangrijke relatie met elkaar staan of stonden. Bijvoorbeeld tussen broers en zussen, ouders en kinderen of tussen partners.

Tentoonstelling 'Bang'

Na verschillende succesvolle exposities van de fototentoonstelling 'BANG' in Vlaanderen en Brussel, organiseert Gezonde Buurt samen met vzw Zijn - Beweging tegen Geweld, de tentoonstelling in jouw buurt. De foto's zijn de sterkste inzendingen uit de fotowedstrijd die vzw Zijn eerder organiseerde rond het thema intrafamiliaal geweld.

De winnaars werden gekozen door een jury onder het voorzitterschap van Lieve Blancquaert. De tentoonstelling is zo opgezet dat mensen zich op een laagdrempelige manier kunnen informeren over familiaal geweld. 

Vzw Zijn levert ook verschillende brochures en folders aan die bezoekers kunnen inkijken en meenemen.

Wat kan jij doen om te helpen?

Kijk niet weg, ga het gesprek aan. Daarvoor kan je deze formuleringen gebruiken:

  • Ik heb het gevoel dat er iets aan de hand is.
  • Ik maak me zorgen over hoe het met jou gaat.
  • Ik heb het gevoel dat het thuis niet altijd een veilige plek voor jou is.
  • Weet dat je hier altijd met mij kan over praten

Voel je je thuis niet goed of niet veilig? 

Je staat er niet alleen voor.  Zorg voor een ‘noodtas’ met geld, kleding, extra sleutels, kopies van belangrijke documenten (identiteitskaart, kids ID, rijbewijs, bankrekening, kinderbijslag, huurcontract …) en bewaar ze op een veilige plaats.

Spreek een bepaald signaal af met buren, familie of andere vertrouwenspersonen zodat ze indien nodig de politie kunnen bellen.

Geweld is een misdrijf, ga naar de politie. Als je aangifte wil doen kan jij je laten vergezellen door een vertrouwenspersoon.

Enkele hulplijnen:

  • Politie: 101 – 112
  • Hulplijn: 1712
  • Teleonthaal: 106

Samenwerking

'Kijk niet weg' wordt mede georganiseerd door Zijn, Stad Dendermonde, Gemeente Zele, Gemeente Lebbeke, Gemeente Buggenhout, Gemeente Hamme, Eerstelijnszone Dender, Gezonde Buurt en Politiezone Hamme-Waasmunster.