Hoe bewaar je je voedsel veilig tijdens warme dagen? 5 tips

Een lekker etentje met fijn gezelschap, dat is de ultieme formule voor een zwoele zomeravond. Maar hoge temperaturen zijn ook ideaal voor allerlei bacteriën. Word je liever niet ziek van al dat eten? Hélène Bonte van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) geeft enkele tips over hoe je je voeding veilig bewaart tijdens warme dagen.

Tekst: Cathelijne Jennes

Leestijd: 2 min.

03/07/2024

Eerst het goede nieuws: ‘Van alle stalen die we nemen, bij de slachter of boer tot de supermarkt, voldoet 98% aan de wetgeving van de voedselveiligheid. Het eten dat je koopt, is dus veilig.’ Het slechte nieuws dan: ‘17% van de voedselvergiftigingen gebeurt thuis. Met een gewoonlijke piek in de warme zomermaanden’, legt Hélène uit. Hoe moet je je voeding dan veilig thuis bewaren?

1. Neem een koeltas mee naar de supermarkt

Hélène: ‘Warme temperaturen zijn ideaal voor bacteriën, zoals salmonella, om zich te ontwikkelen. Vooral vlees en vis zijn extra gevoelig. Daarom breng je best een koeltas of een tas met koelelementen mee naar de supermarkt. Bewaar je vlees en vis in een aparte (koel)tas tijdens het winkelen. Als er bacteriën zijn, kunnen die niet overspringen naar je fruit en groenten. Het is geen goed idee om je aankopen even in de koffer te leggen. In de auto kan de temperatuur snel stijgen.’

‘Begin in de winkel bij de droge voeding, ga dan naar de groenten- en fruitafdeling en erna naar de frigo’s met vlees, vis of vegetarische alternatieven. Eindig met de diepvriesproducten.  Zo stijgt de temperatuur van het eten niet te snel.’

2. Houd rekening met de juiste temperatuur

‘Je bewaart je voeding best tussen 0°C en 4°C, en niet boven 7°C. De koudste zone in je frigo is meestal net boven de groenteladen. Voor vlees en vis is 2°C ideaal, groenten kan je een beetje warmer bewaren. Als je een koelbox mee op pad neemt, moet je ook genoeg koelelementen voorzien zodat de temperatuur niet boven die maximumtemperatuur stijgt.’

3. Was je handen én je bestek

‘Maak je op voorhand al enkele frisse gerechtjes voor het avondeten, de barbecue of een picknick? Plaats ze dan meteen na het bereiden in een afgesloten potje in de koelkast. Als je afwisselt tussen vlees en groenten snijden, wissel dan ook van mes en snijplank. Of was tussendoor het keukenmateriaal dat je gebruikt. Zo draag je geen bacteriën over op andere etenswaren. Regelmatig je handen wassen blijft ook belangrijk.’

4. Serveer geen volle tafel

‘Nodig je je vrienden of familie uit voor een etentje tijdens een warme dag? Dan presenteer je het liefst een volle tafel. Maar dat is helaas geen goed idee. Vul je tafel met mondjesmaat aan. Zo serveer je telkens verse gerechten en vermijd je dat het eten op tafel blijft staan in de warme zon en temperaturen. Let er op dat je eten afgedekt is van vliegen en andere insecten, zij kunnen ook besmettingen veroorzaken.’

‘Het breekt misschien even de sfeer, maar ruim zo snel mogelijk de restjes op als iedereen klaar is met eten en zet ze in afgesloten bakjes in de frigo. Heb je de dag erna een restjesdag? Verhit je vlees en vis nog eens goed, boven 60°C elimineer je eventuele bacteriën.’

5. Gebruik het juiste beleg bij je lunch

‘Je lunch veilig bewaren tijdens warme dagen is niet makkelijk. Zeker als je geen frigo in de buurt hebt. Dan kan je wel een koeltasje of koelelementen gebruiken. Lukt dat niet? Dan grijp je het best naar beleg dat minder gevoelig is voor de warmte zoals confituur, honing of tapenade. Zeker niet naar preparé, tonijnsalade of hesp.’