Factcheck: Krijg je honger van een appel?
‘Een appeltje voor de dorst’, luidt het gezegde. Maar krijg je ook honger van een appel? De snelle vruchtensuikers (fructose) die erin zitten, zouden de aanmaak van insuline stimuleren. Daardoor zou je meer honger krijgen. Klopt dat?
Waar komt dit nieuws vandaan?
De kans bestaat dat iemand je al eens zei dat die honger krijgt nadat die een appel heeft gegeten en bij de volgende maaltijd dus meer eet. Amerikaanse onderzoekers zochten het uit.
Ze lieten een groep volwassenen een portie appel van 226 gram eten. Een kwartier later kreeg de groep een testmaaltijd, ze mochten zoveel eten als ze wilden. Een week later mochten de 58 volwassen nog eens eten wat ze maar wilden, maar kregen ze geen appel als aperitief.
Nadat de deelnemers een appel hadden gegeten was de calorieopname van de appel en de maaltijd samen 15 procent lager (of 187 calorieën minder) in vergelijking met de controlegroep. Je eet dus net minder als je eerst een appel eet.
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Andere studies toonden al aan dat appels voor verzadiging zorgen. De bewering dat je bloedsuikergehalte zou schommelen nadat je een appel hebt gegeten, klopt niet. Fructose of vruchtensuiker beïnvloedt je bloedsuikergehalte niet. Je maakt bijna geen insuline aan.
Je alvleesklier maakt insuline aan als een reactie op een (te) hoge bloedsuikerspiegel. Een gevolg kan zijn dat die spiegel te snel daalt waardoor honger ontstaat. Maar de fructose die in een appel zit, heeft daar geen invloed op. Het is dus weinig waarschijnlijk dat je honger krijgt na het eten van een appel.
Krijg je honger van een appel?
NEE
Appels bevatten fructose of vruchtensuiker. Die heeft weinig invloed op je bloedsuikergehalte en op het aanmaken van insuline. Je krijgt dus niet meer honger als je net een appel hebt gegeten. Onderzoek bevestigde dat een appel eten voor je aan tafel gaat ervoor zorgt dat je net minder gaat eten.
Bron: Gezondheid en Wetenschap