Factcheck: Is de vijfsecondenregel een mythe?

Als je koek op de grond valt maar je hem snel opraapt, mag je die volgens de vijfsecondenregel nog opeten. Of toch niet?

Tekst: Elien Steen

Leestijd: 2 min

07/06/2022

Waar komt dit nieuws vandaan? 

Het is een gekende volkswijsheid dat je voedsel zonder probleem kunt opeten binnen de vijf seconden nadat je het liet vallen. Uit een bevraging van een Amerikaanse studente blijkt dat 70 % van de vrouwen en 56 % van de mannen die regel toepast. Om de vijfsecondenregel te testen, analyseerden Amerikaanse onderzoekers de microben op verschillende soorten tegels.

De tegels werden eerst gesteriliseerd en vervolgens brachten de onderzoekers er E. colibacteriën (bevinden zich ook in onze darmen) op aan. Daarna lieten ze er koekjes en snoepjes op vallen en vergeleken ze de bacteriën voor en na het vallen. Het snoepgoed werd meteen opgeraapt, na een paar seconden, na vijf seconden, na tien seconden … In alle gevallen zaten er evenveel bacteriën op.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren? 

De vijfsecondenregel is goed ingeburgerd, maar studies in hoogstaande vakbladen besluiten allemaal dat deze regel geen steek houdt. Mag je het gevallen voedsel nog opeten? Dat is afhankelijk van hoe proper of vuil de vloer is. De aanwezige bacteriën komen altijd op het voedsel terecht, ook als je het vliegensvlug opraapt.

Droge vloeren bevatten wel minder ziekmakende bacteriën, zoals E. Coli, Salmonella of Listeria dan vochtige vloeren, omdat die enkel overleven in een vochtig milieu. Anderzijds speelt het soort voedsel een rol. Kun je het oprapen en nog grondig afspoelen? Een bolletje ijs is sowieso een verloren zaak.