Ketogeen dieet: wat zijn de voor- en nadelen?
Bij het ketogeen dieet eet je weinig koolhydraten (20 tot 50 gram, wat gelijk staat aan een bruine boterham met confituur) en wordt 75 % van je energiebehoefte aangebracht door vetten zoals olie, minarine, noten en zaden, vette vis ... Daarnaast is de inname van eiwitten licht verhoogd.
Doordat je minder koolhydraten eet, is er onvoldoende glucose beschikbaar als brandstof voor de weefsels. De lever zal daardoor vetten en eiwitten uit de voeding en reserves uit spier- en vetweefsel gebruiken om ketonen aan te maken. Die ketonen dienen als nieuwe brandstof voor de weefsels in het lichaam.
Voordelen
- Minder insuline in het lichaam houdt de glucosespiegel beter op peil.
- Doordat je meer eiwitten inneemt, neemt het hongergevoel af. Ook de ketonen onderdrukken het hongergevoel.
- De lever gebruikt vetten voor het vormen van ketonen. Daardoor neemt je lichaam minder vet op.
- De vetten die al aanwezig zijn in het lichaam worden beter afgebroken.
Koolhydraatarm dieet: wat zijn de voor- en nadelen?
Lees meerDoor de beperkte koolhydraatinname neem je ook te weinig vezels op
Nadelen
- Je krijgt mogelijk fysieke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, zwakte, gastro-intestinale ongemakken (diarree, constipatie), vochtverlies …
- Door de vetrijke voeding moet je extra letten op het soort vetten dat je opneemt.
- Door de beperkte koolhydraatinname neem je ook te weinig vezels op. Als je het dieet slecht uitvoert, heb je kans op nutritionele tekorten. Je volgt dit dieet daarom het best onder strikte begeleiding van een arts of diëtist.
- In een normaal leefpatroon is dit dieet moeilijk lang vol te houden.
Bron: www.gezondleven.be
Kies voor leefstijlaanpassing
Welk dieet werkt nu het best?
De meeste diëten werken allemaal in dezelfde mate op korte termijn. Op lange termijn zijn ze vaak moeilijk vol te houden en zijn de resultaten teleurstellend. Resultaat? Als snel komen de kilo’s er terug bij en zit je vast in het jojo-effect.
Hoe pak je het nu best aan?
Kies voor een leefstijlaanpassing. Een gezond voedings- en beweegpatroon biedt immers de meeste kansen op succes. Hier alvast een paar tips:
- Eet gezond en gevarieerd.
- Zorg voor voldoende beweging. Bewegen leidt tot gezonde gewoontes en positieve effecten in je lichaam, die ervoor zorgen dat een gezond voedingspatroon als meer natuurlijk gaat aanvoelen. Toename van spiermassa zal zelfs zorgen voor een verhoogd verbruik in rust. Ook wanneer het dieet stopt, zal dit helpen om:
- betere gewoontes tot stand te brengen
- niet in jo-jo-situaties terecht te komen. - Als je wilt afvallen, dan moet je meer calorieën verbruiken dan opnemen. Met andere woorden meer bewegen en gezond en gevarieerd eten.