Ketogeen dieet: wat zijn de voor- en nadelen?

Bij het ketogeen dieet eet je weinig koolhydraten (20 tot 50 gram, wat gelijk staat aan een bruine boterham met confituur) en wordt 75 % van je energiebehoefte aangebracht door vetten zoals olie, minarine, noten en zaden, vette vis ... Daarnaast is de inname van eiwitten licht verhoogd.

Doordat je minder koolhydraten eet, is er onvoldoende glucose beschikbaar als brandstof voor de weefsels. De lever zal daardoor vetten en eiwitten uit de voeding en reserves uit spier- en vetweefsel gebruiken om ketonen aan te maken. Die ketonen dienen als nieuwe brandstof voor de weefsels in het lichaam.

Voordelen

  • Minder insuline in het lichaam houdt de glucosespiegel beter op peil.
  • Doordat je meer eiwitten inneemt, neemt het hongergevoel af. Ook de ketonen onderdrukken het hongergevoel.
  • De lever gebruikt vetten voor het vormen van ketonen. Daardoor neemt je lichaam minder vet op.
  • De vetten die al aanwezig zijn in het lichaam worden beter afgebroken.

Nadelen

  • Je krijgt mogelijk fysieke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, zwakte, gastro-intestinale ongemakken (diarree, constipatie), vochtverlies …
  • Door de vetrijke voeding moet je extra letten op het soort vetten dat je opneemt.
  • Door de beperkte koolhydraatinname neem je ook te weinig vezels op. Als je het dieet slecht uitvoert, heb je kans op nutritionele tekorten. Je volgt dit dieet daarom het best onder strikte begeleiding van een arts of diëtist.
  • In een normaal leefpatroon is dit dieet moeilijk lang vol te houden.

Bron: www.gezondleven.be