Intermittent fasting: focus op wanneer je eet
Bij intermittent fasting wissel je periodes van vasten af met periodes van eten. Door de vastenperiode val je af omdat je minder calorieën binnenkrijgt; op voorwaarde dat je tijdens de andere periode normaal eet. Voorbeelden zijn 16/8-schema, 24 uur vasten of 5:2-dieet.
Voordelen
- Het afbakenen van periodes waarin je niet eet, valt voor sommige mensen makkelijk vol te houden
Nadelen
- Mogelijk heeft je lichaam tijd nodig om zich aan te passen aan het nieuwe eetpatroon.
- Je hebt honger, je kunt je slap voelen of je voelt dat je hersenen minder goed functioneren.
- Patiënten met diabetes type 2 moeten extra voorzichtig zijn tijdens het vasten omdat veel van hen bloedsuikerverlagende medicijnen innemen.
- De periode van vasten kan leiden tot meer eten nadien. Op die manier mist het dieet zijn effect. Dergelijk dieet is daarom ook af te raden voor mensen die vatbaar zijn voor impulsief eetgedrag.
Bron: www.gezondleven.be
Kies voor leefstijlaanpassing
Welk dieet werkt nu het best?
De meeste diëten werken allemaal in dezelfde mate op korte termijn. Op lange termijn zijn ze vaak moeilijk vol te houden en zijn de resultaten teleurstellend. Resultaat? Als snel komen de kilo’s er terug bij en zit je vast in het jojo-effect.
Hoe pak je het nu best aan?
Kies voor een leefstijlaanpassing. Een gezond voedings- en beweegpatroon biedt immers de meeste kansen op succes. Hier alvast een paar tips:
- Eet gezond en gevarieerd.
- Zorg voor voldoende beweging. Bewegen leidt tot gezonde gewoontes en positieve effecten in je lichaam, die ervoor zorgen dat een gezond voedingspatroon als meer natuurlijk gaat aanvoelen. Toename van spiermassa zal zelfs zorgen voor een verhoogd verbruik in rust. Ook wanneer het dieet stopt, zal dit helpen om:
- betere gewoontes tot stand te brengen
- niet in jo-jo-situaties terecht te komen. - Als je wilt afvallen, dan moet je meer calorieën verbruiken dan opnemen. Met andere woorden meer bewegen en gezond en gevarieerd eten.