Glutenvrij dieet: focus op glutenvrije voeding
Glutenvrije diëten komen overgewaaid uit Amerika. Maar glutenvrij eten is overbodig als je geen coeliakiepatiënt bent. Het is een heel streng dieet waar slecht een kleine minderheid baat bij heeft.
Wat zijn gluten?
Gluten zijn eiwitten die je terugvindt in tarwe, gerst, rogge, spelt en enkele andere granen.
- Een glutenvrij voedingspatroon levert een gezondheidsvoordeel op voor personen met een ernstige vorm van glutenovergevoeligheid.
- Door gluten te schrappen mis je een aantal nuttige voedingsstoffen. Zo bevat volkorenbrood veel vezels, B1-, B2- en andere vitaminen en mineralen zoals ijzer, zink en magnesium.
- Glutenvrije alternatieven zijn vaak duurder, niet noodzakelijk gezonder en bevatten evenveel calorieën als de gewone variant.
Kies voor leefstijlaanpassing
Welk dieet werkt nu het best?
De meeste diëten werken allemaal in dezelfde mate op korte termijn. Op lange termijn zijn ze vaak moeilijk vol te houden en zijn de resultaten teleurstellend. Resultaat? De kilo’s komen er vaak sneller terug bij en je komt vast te zitten in het jojo-effect.
Hoe pak je het nu best aan?
Kies voor een leefstijlaanpassing. Een gezond voedings- en beweegpatroon biedt immers de meeste kansen op succes. Hier alvast een paar tips:
- Eet gezond en gevarieerd. Zorg voor voldoende groenten en fruit in je voedingspatroon. Granola met fruit als ontbijt, snacktomaatjes als tussendoortje en een lekkere ovenschotel boordevol groenten 's avonds? Na en tijdje zal je zelfs geen zin meer hebben in ongezonde snacks.
- Zorg voor voldoende beweging. Bewegen leidt tot gezonde gewoontes en positieve effecten in je lichaam. Zo zal een gezond voedingspatroon natuurlijker aanvoelen. Toename van spiermassa zal zelfs zorgen voor een verhoogd verbruik in rust.