Zomaar melatonine nemen voor slaapproblemen is geen goed plan

Melatonine is een hormoon dat het slaap-waakritme regelt. Als het donker wordt, maakt het ons moe en slaperig. Het wordt synthetisch nagebouwd en verkocht als middel om beter te slapen. Steeds meer mensen gebruiken het omdat ze geloven dat ze iets onschuldigs nemen. Maar is dat wel zo’n goed plan?

Tekst: Natalie Van den Heule

Beeld: istock

Leestijd: 2 min

10/12/2024

Waar komt dit nieuws vandaan?

Belgen slikken massaal benzodiazepines, zoals Xanax, Valium en Temesta. Ze helpen je kalmeren en in slaap vallen, maar je wordt er al na enkele weken afhankelijk van. Sinds 2019 is de verkoop van deze middelen wel afgenomen. Maar de verkoop van melatonine, dat verkrijgbaar is als voedingssupplement en geneesmiddel, nam opvallend toe. 

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Op dit moment is er onvoldoende bewijs dat melatonine werkt als gewoon slaapmiddel bij slechte slapers. Het zou wel enigszins werken bij stoornissen van het dag-nachtritme, zoals een jetlag. Daarnaast kan een korte behandeling met melatonine mogelijk helpen om beter in te slapen, maar het effect is zeer beperkt. Je slaapt ietsje sneller in, afhankelijk van de studie 4 tot 11 minuten. 
Wie te hoge dosissen melatonine inneemt, kan overdag last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn, buikpijn en slaperigheid. Mensen die het op goed geluk beginnen nemen, gooien vaak hun eigen ritme overhoop. Overigens is er nog weinig bekend over mogelijke bijwerkingen op lange termijn.