Wakkere tips voor een goede slaap
Wil je slapen als een roos in plaats van als een wervelwind in je bed te liggen woelen? Weet dat een goede slaap al tijdens de dag ontstaat, en dat je de dag best eindigt met een aantal rituelen. Ook je slaapomgeving is uiterst belangrijk. Deze tips tonen je de kortste weg naar dromenland. Allen daarheen!
Slaapvoorbereiding overdag
- Beweeg veel overdag zodat je lichaam 's avonds klaar is om als een blok in slaap te vallen. Elke vorm van beweging, ongeacht hoe intensief, kan leiden tot een betere slaap. Wanneer je regelmatig beweegt, ga je makkelijker in slaap vallen, beter slapen en langer slapen.
- Drink geen koffie na 15 uur, tenzij je van plan bent te muteren in een hyperactieve nachtuil. Cafeïne is een stof die de vermoeidheid verdrijft en vaak ongemerkt je slaapkwaliteit vermindert.
- Vermijd zware inspanningen vlak voor het slapen. Een hoge hartslag en een portie adrenaline willen immers dat je blijft doorgaan, ook al voel je je een zombie.
- Stop met piekeren voor je gaat slapen. Bij het ochtendkrieken krijg je een nieuwe dag om je zorgen het hoofd te bieden. Makkelijker gezegd dan gedaan. Eigenlijk moet je dit omdraaien. Wie voldoende slaapt, heeft meer positieve gedachten en piekert minder.
Beweeg veel overdag zodat je lichaam 's avonds klaar is om als een blok in slaap te vallen
Slaapvriendelijke omgeving
- Houd je slaapkamer niet te warm en niet te koud. Je bent een mens van vlees en bloed, geen ijsbeer en geen tropische vogel. 17 graden is prima.
- Investeer in een goede matras en een degelijk kussen. Niemand wil slapen op textiel dat aanvoelt als een met kasseien geplaveid weggetje.
- Verlucht dagelijks je slaapkamer. Frisse lucht zorgt voor meer zuurstof, en zuurstof zorgt dan weer voor ontspanning en herstel van je lichaam en geest.
- Slaap in een stille, donkere kamer. Is je slaapkamer gehorig en licht, dan zijn oordopjes en een slaapmasker uitstekende hulpmiddelen.
- Zet je wekker uit het zicht. Je hoeft niet elk uur te weten dat je nog niet slaapt.
- Probeer minstens een uur voor het slapengaan schermen te vermijden en houd ze bij voorkeur uit je slaapkamer. Mediteer, luister naar muziek of lees een boek.
Slaaprituelen
- Voor een goede slaap is regelmaat belangrijk. Ga altijd rond dezelfde tijd naar bed en sta altijd rond dezelfde tijd op. Zelfs in het weekend, hoe onprettig je dat ook vindt.
- Drink niet te veel voor het slapengaan. Dan vermijd je opstaan om te plassen. Je toilet zal je dankbaar zijn.
- Eet 's avonds iets lichts en vermijd te veel suiker. Een opstoot van energie en actieve darmen zijn wel het laatste wat je nodig hebt als je onder de wol kruipt.
- Na 20 minuten in bed nog wakker? Doe dan een ontspannende activiteit die best saai mag zijn. Sokken sorteren bijvoorbeeld, maar blijf kalm als je op een alleenstaande sok botst.
- Ga na die nachtelijke onderbreking pas terug naar bed als je zo slaperig bent dat je amper nog weet waar je bed staat. Gevonden? Slaapwel!
Bij het Vlaams Instituut Gezond Leven, de perfecte slaappartner van CM, kan je terecht voor nog meer slaapverwekkende informatie, meer dan je ooit had durven dromen.