Waarom slapen wij?
Slaap zorgt er in de eerste plaats voor dat je lichaam de rust krijgt om fysiek te herstellen van de dag. Niet alleen je lichaam maar ook je geest neemt ’s nachts wat rust om de volgende ochtend weer aan een nieuwe dag te kunnen beginnen.
1. Fysieke en mentale batterijen opladen
Je innerlijke batterijen worden ‘s nachts opgeladen zodat je lichaam de volgende dag weer normaal functioneert. Slaap zorgt niet alleen voor je lichaam maar ook voor je geest. Hoewel je hersenen niet op dezelfde manier actief zijn, verrichten ze nuttig werk tijdens je slaap.
2. Export naar je harde schijf
Je hersenen verwerken en ordenen de gebeurtenissen en informatie van de dag. Die zijn wel opgeslagen maar nog niet verwerkt. Al onze gevoelens en indrukken van de afgelopen dag worden tijdens de slaap vanuit het kortetermijngeheugen overgedragen naar het langetermijngeheugen. De hersenen, in combinatie met je slaap, bepalen ook wat je al dan niet onthoudt. Als je moeite hebt om informatie te verwerken of met je geheugen, dan is het mogelijk dat dit verband houdt met slaaptekort.
3. Jezelf gezond slapen
Slaap heeft een effect op je weerstand. Tijdens de diepe slaap worden afweerstoffen aangemaakt die je beschermen tegen bacteriën en virussen. Wie voldoende slaapt, zal dus minder snel infecties opdoen. Omgekeerd geldt ook dat wie ziek is maar beter voldoende kan slapen om afweerstoffen aan te maken. Het is een cirkel: de afweerstoffen die je immuunsysteem aanmaakt om je te beschermen tegen ziekte, zorgen ervoor dat je dieper slaapt. En de diepe slaap is net de fase van je slaap die je nodig hebt om die afweerstoffen aan te maken. Bij een verstoorde slaap raakt je energiepeil uit balans.
4. Fluitend aan de dag beginnen
Dat je slaap ook invloed heeft op je gemoedstoestand, heb je misschien zelf al gemerkt. Wie onvoldoende slaapt, is prikkelbaarder en emotioneler en heeft de neiging om negatiever te denken. Wie goed uitgeslapen is, voelt zich vaak beter gewapend om de dag tegemoet te gaan.