Hoe beïnvloeden voeding, roken en alcohol je slaap?
Er zijn verschillende factoren die op jouw slaappatroon inwerken. Wanneer je die kent, is het makkelijk hierop in te spelen en zo de ideale omstandigheden voor een ideale nachtrust te creëren.
Voeding
Gaan slapen met een zware maag of met honger, kan je nachtrust verstoren. Eet daarom niet te laat en vermijd zware energierijke en vetrijke maaltijden vanaf twee uur voor het slapengaan. Heb je ’s avonds toch een hongertje? Eet dan een lichte snack.
Drink ’s avonds geen grote hoeveelheden water. Zo voorkom je dat je ’s nachts wakker wordt omdat je moet plassen. Dranken met cafeïne stimuleren je hersenen en kunnen je nachtrust ook verstoren. Na 16 uur vermijd je dus best koffie, thee, cola of andere dranken met cafeïne.
Laat je je hiervoor graag professioneel ondersteunen?
Neem contact op met je huisarts of een diëtist. Bekijk ook het CM-voordeel rond voeding- en dieetadvies.
Een slaapmutsje drinken voor het slapengaan lijkt misschien een goed idee, toch doe je het beter niet
Alcohol en roken
Een slaapmutsje drinken voor het slapengaan lijkt misschien een goed idee, toch doe je het beter niet. Alcohol vermindert immers de kwaliteit van je slaap. Het bezorgt je mogelijk een onrustige nacht waardoor je ’s morgens niet voldoende uitgerust bent.
Ook nicotine zorgt ervoor dat je moeilijker de slaap kunt vatten. Rook dus niet voor het slapengaan. En waarom niet meteen helemaal stoppen met roken?
Laat je je graag professioneel begeleiden om te stoppen met roken?
Bespreek dit met je huisarts en hij/zij kan je eventueel doorverwijzen naar een tabakoloog.
Ook CM biedt verschillende voordelen om je te begeleiden bij rookstop.