Samen op pad naar een positieve gezondheid
Mensen met een vorm van kwetsbaarheid blijvend op weg helpen naar een gezonder leven, dat is het doel van een traject ‘Samen op pad met positieve gezondheid’. Hoe een traject loopt vragen we aan gezondheidsconsulent Sofie en netwerkcoördinator William.
Gedetineerden zijn ook een kwetsbare groep en dus perfect om samen op pad te gaan.
netwerkcoördinator William
In elke eerstelijnszone heeft CM een netwerkcoördinator die de vinger aan de pols houdt. Wat gebeurt er in die zone? Waar hebben mensen nood aan op vlak van gezondheid? William is actief in de zone Kempenland. ‘Ik zoek binnen mijn netwerk naar mogelijkheden om een traject op te zetten. Ik ga praten met organisaties die werken met mensen in kwetsbare situaties en laat hen kennismaken met ons traject.’
Gevangenis
Zo kwam William een tijd geleden uit in de gevangenis van Merksplas. ‘We komen vaak uit bij mensen in armoede of met een migratie-achtergrond, maar uiteraard zijn gedetineerden ook een kwetsbare groep en dus perfect om samen op pad te gaan’, vertelt William. Dat is het moment waarop gezondheidsconsulent Sofie in beeld komt.
‘Ik organiseer drie sessies’, begint Sofie, ‘in een eerste sessie probeer ik met de groep uit te zoeken wat gezondheid voor hen betekent en waar ze aan willen werken. Het web van positieve gezondheid bestaat namelijk uit zes pijlers en slechts één pijler is de fysieke gezondheid. Het is dus een heel ruim begrip.’
Yoga op cel
Als de deelnemers het eens zijn over waar ze aan willen werken komt een derde persooon in actie en dat is de educatieve medewerker van CM. Voor dit traject was dat Ine. Zij zocht een goeie spreker voor een infosessie of in het geval van Merksplas een yoga instructeur. De gedetineerden wilden namelijk graag meer beweging. Extra aandacht voor de kleine ruimte waarin ze vaak leven was een plus. En dus kwam de groep uit bij yoga op cel.
In sessie drie wisselen de deelnemers ervaringen uit en bekijkt de gezondheidsconsulent met hen hoe ze al die nieuwe inzichten nu blijvend kunnen toepassen in het dagelijks leven. ‘Dat verduurzamen van de intenties is ontzettend belangrijk’, benadrukt Sofie. ‘Anders is het vrijblijvend, doe je nog twee keer aan yoga en je laat het weer varen.’
Aanbod op maat
Uiteraard is het traject in Merksplas maar een voorbeeld. De voorbije maanden startten her en der in onze provincie trajecten op. Zo begeleidde Gezondheidsconsulent Leen in Wilrijk een groep senioren die in hun traject graag wilden focussen op het geheugen. Tot op welke hoogte is vergeten normaal en vanaf wanneer kan er een probleem zijn? Gerontoloog Christel Geerts kwam het haarfijn uitleggen.
In de Stuyfplek in Lier ging Leen dan weer samen met een heel diverse groep op pad. Hoewel de profielen heel uiteenlopend waren, kwamen de deelnemers vrij snel tot het besluit om te werken rond slaap. Hier bracht een slaapcoach een hoop meteen toepasbare tips mee voor een goede slaaphygiëne. Daarna bekeek Leen met welke tips iedereen individueel aan de slag zou gaan.
Werk jij vaak met kwetsbare personen?