Waarom bruinen ook een vorm van zonneschade is: dermatoloog legt uit

We weten dat zonnecrème een must is op zonnige dagen. Maar wat als het bewolkt is? En mag je minder smeren als je al een kleurtje hebt? Dokter Michiel Bonny, diensthoofd dermatologie in AZ Groeninge, smeert je elf verrassende inzichten over zonnecrème aan.

2 juli 2024
7  weetjes om in je oren te knopen

7 weetjes om in je oren te knopen

Heb jij ook al eens gehoord dat onze oren altijd blijven groeien en dat wattenstaafjes onzin zijn? Wat is daar nu eigenlijk van aan? We legden onze oren te luisteren bij professor Ingeborg Dhooge, diensthoofd neus-, keel- en oorziekten aan UZ Gent.

27 mei 2024
Niet vallen? Meer bewegen!

Niet vallen? Meer bewegen!

Als je niet wil vallen, moet je veel bewegen. Huh? ‘Door te bewegen verbetert je evenwicht en je spierkracht’, zegt ergotherapeute Sarah De Liège. ‘Dat vermindert de kans dat je valt.’ En aan dat bewegen begin je beter vroeg dan laat.

16 april 2024

Alles wat je moet weten over je nieren

Op Wereld Nieren Dag zetten we onze twee boonvormige organen in de spotlights. En dat verdienen ze ook. Wist je dat je nieren belangrijk zijn om je bloeddruk te regelen? Dokter Elien Mahieu, diensthoofd nefrologie van AZ Glorieux, licht het belang van de nieren toe met 6 stellingen.

14 maart 2024

Is je mond de spiegel van je gezondheid?

Leidt een slechte mondgezondheid tot diabetes? Zijn de gevolgen van een ziekte te zien in je mond? Of weet je welke medicatie iemand neemt door naar zijn tanden te kijken? Leef trok naar de dienst mond-, kaak- en aangezichtschirurgie van UZ Leuven en voelde professor Constantinus Politis aan de tand.

8 maart 2024

De waarde van bloedwaarden

Je bloed kan helpen om een diagnose te stellen, op te volgen hoe gezond je bent en soms zelfs preventief in te grijpen. Is een jaarlijks bloedonderzoek onze medische gps of is dat een overbodige omweg? Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) beantwoordt zes veelgestelde vragen.

19 februari 2024

Wat kan ChatGPT betekenen voor arts en patiënt?

Dokter Siegfried Van Eygen is huisarts in Bissegem. Digitale toepassingen in de gezondheidszorg interesseren hem bijzonder. De ideale gesprekspartner dus om het te hebben over de impact van artificiële intelligentie (AI) op het beroep van huisarts en wat die voor de patiënten betekent.

1 februari 2024

Participatieraad: hoe ziet jouw ideale buurt eruit?

Waarom dromen over een betere buurt als je echt iets kan dóen. Dat is wat Cathérine Vandewalle uit Jabbeke dacht toen ze begon als vrijwilliger in de participatieraad van regio W40. ‘De thema’s waarop we inzetten zijn heel ruim: van gezondheid tot kwaliteit van wonen. Zolang de buurt er maar beter van wordt.’

15 januari 2024

Vanaf nu laat de koude je koud

Wapen je met enkele wist-je-datjes tegen de winterprik

Je kent ze wel, van die mensen die zelfs bij min vier nog lekker warme handen hebben of putje winter in T-shirt rondlopen. Erger je je dood aan al die stoerdoenerij of ben je stiekem stikjaloers? Koude-expert professor Bart Roelands legt uit waarom jij een koukleum bent en hoe je je best wapent tegen de winterse temperaturen.

15 januari 2024
Marga Vanhout: diabetes type 2 getuigenisc

Diabetes type 2: ‘Je leefstijl aanpassen doe je stap voor stap en ja, soms val ik nog wel eens’

De diagnose van diabetes type 2 gooit je leven door elkaar. Plots moet je letten op je voeding, meer bewegen, stress beperken … Kortom, je hele manier van leven aanpassen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Dat ondervond ook Marga Vanhout toen ze vier jaar geleden de diagnose kreeg.

11 december 2023

Ongewild urineverlies: hoe raak je ervan af?

‘Verlies je urine zonder dat je de bedoeling hebt om te plassen, dan heb je incontinentie.’ Een heel vervelend ongemak, maar vaak kan je er iets aan doen. Professor Frank Van der Aa, uroloog bij UZ Leuven, onderscheidt de twee belangrijkste vormen en legt uit hoe je ze kan aanpakken.

8 december 2023

Vulvodynie: een aandoening die te veel vrouwen treft

Een op de tien vrouwen heeft pijn bij penetratieseks. Vulvodynie is een van de boosdoeners. Professor gynaecologie Hans Verstraelen legt uit wat het is en wat je eraan kan doen.

7 december 2023