Niet alle wegen leiden naar antibiotica

Als we ziek zijn, denken we nog te vaak dat antibiotica ons zullen genezen. Maar een antibioticakuur volgen als het niet nodig is, kan tegen jou én anderen werken. Wanneer en hoe moet je ze dan wel nemen?

Tekst: Marion Aussems

Leestijd: 3 min

14/03/2022

Is je infectie viraal?

Griep, verkoudheid en de meeste vormen van acute bronchitis, en van keel- en oorontsteking ontstaan door virussen. De dokter noemt dit virale infecties. Ook corona is trouwens een virus. Antibiotica werken niet tegen virussen. Het heeft geen zin ze te nemen en dus schrijft de dokter ze niet voor.

Wat werkt wel tegen een virus? Neem rust, verder is uitzieken de boodschap. Je kunt indien nodig een pijnstiller of een koortswerend middel nemen.

Is je infectie bacterieel?

Als een bacterie je ziek maakt, zal de dokter zeggen dat je een bacteriële infectie hebt. Indien nodig krijg je antibiotica voorgeschreven. Vraag altijd na of het om antibiotica gaat als de dokter je medicatie voorschrijft.

Soms zijn die aangewezen om bacteriën uit te schakelen. Neem je ze niet, dan loop je het risico om ernstig ziek te worden en bijvoorbeeld een bacteriële longontsteking te ontwikkelen.  Luister aandachtig als de dokter uitlegt welke dosis je moet nemen en wanneer je dat het best doet.

Schrijft de arts geen antibioticum voor? Geen zorgen, heel wat bacteriële infecties genezen vanzelf. Rust voldoende uit en neem eventueel een pijnstiller of een koortswerend middel.

Mag je de restjes antibiotica van vorige keer gebruiken?

Opgelet, de ene antibiotica is de andere niet. De dokter schrijft je een gericht antibioticum voor dat werkt op jouw specifieke infectie. Breng eventuele restjes antibiotica naar de apotheker zodat ze veilig vernietigd kunnen worden en niet in het leefmilieu terechtkomen.

Met je voorschrift van het juiste antibioticum ga je naar de apotheek. Check opnieuw bij de apotheker de dagelijkse hoeveelheid en het tijdstip dat je het antibioticum moet innemen. Volg dit zorgvuldig op.

Voel je je beter na twee dagen?

Ja? Fijn, maar stop zeker je antibioticakuur niet. Je moet de hele kuur uitdoen zoals voorgeschreven om zeker al de bacteriën die je ziek maakten te vernietigen. Anders durven ze terug opduiken en dat kan hevig zijn.

Als je je slechter voelt dan bij het begin van je antibioticakuur, neem je het best opnieuw contact op met je huisarts.

Waarom moet je antibiotica correct gebruiken?

Als je antibiotica gebruikt als het niet nodig is of je volgt een voorgeschreven antibioticakuur niet correct, dan heeft dat gevolgen. De bacteriën zullen namelijk niet meer onder de indruk zijn van antibiotica. Ze worden zogenaamd ‘resistent’ en de antibiotica zullen de bacteriën niet meer klein krijgen.

Als de resistente bacteriën gaan circuleren, dan werkt er soms nog maar een beperkt assortiment antibiotica tegen hen. Het is dus belangrijk voor jezelf én voor anderen dat jij enkel antibiotica neemt als de dokter het voorschrijft en die dan ook correct gebruikt. Enkel samen kunnen we erover waken dat antibiotica levens kunnen blijven redden.  

Zo gebruik je correct antibiotica