Factcheck: Vergroot fijnstof het risico op depressie?

Langdurige blootstelling aan fijnstof, de gevaarlijkste luchtverontreinigende stof, zou onze mentale en fysieke gezondheid schaden en leiden tot meer bezoeken aan de huisarts. Is dat effectief zo?

Tekst: Cathelijne Jennes

Leestijd: 1 minuut

11/12/2023

Waar komt dit nieuws vandaan?

Belgisch onderzoek toont aan dat jongeren en volwassenen die in een wijk leven waar veel fijnstof in de lucht hangt, gemiddeld 10 procent vaker een huisarts nodig hebben dan wie in een omgeving woont met een relatief gezonde lucht. In dat onderzoek wordt een verband gelegd met astma, hart- en vaatziekten en depressie. Ook is er volgens een recente overzichtsstudie een duidelijk verband tussen depressie en blootstelling aan vervuilde lucht.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De overzichtsstudie toont echter niet aan hoe vervuilde lucht depressies kan veroorzaken. Dat blijft gissen. Mogelijk leidt langdurige blootstelling aan vervuilde lucht tot ontstekingsprocessen in het lichaam die misschien leiden tot ontregeling van hormoonsystemen of van boodschapperstoffen (neurotransmitters) in de hersenen. Het is mogelijk dat de immuniteit vermindert als gevolg van de vervuilde omgevingslucht.