Factcheck: Vermindert hormoontherapie in de menopauze het risico op dementie?
Hormoontherapie tijdens de menopauze zou het risico op dementie verlagen. Hoopgevend nieuws voor velen, maar klopt dit wel?
Waar komt dit nieuws vandaan?
De studie die het nieuws haalde is het vervolg op een onderzoek dat in 2002 voor veel ophef zorgde. Hoewel het krantenartikel beweert dat de nieuwe studie aantoont dat hormoontherapie het risico op dementie vermindert, staat deze bewering nergens in de studie. Meer nog: de onderzoekers concluderen dat er geen plaats is voor hormoontherapie in de preventie van hart- en vaatziekten, kanker en dementie.
Er is al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen hormoontherapie en dementie, maar de resultaten zijn tegenstrijdig.
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Er is al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen hormoontherapie en dementie, maar de resultaten zijn tegenstrijdig. Sommige studies tonen een beschermend effect aan, andere studies tonen aan dat het risico op dementie net toeneemt, vooral in de oudere groep vrouwen (tussen 60 en 75 jaar). Bij vrouwen tussen 50 en 59 die hormoontherapie kort gebruiken, vindt men geen effect op het risico op dementie.
Conclusie
NEEN
Hormoontherapie kan gebruikt worden bij klachten in de perimenopauze. Je start de therapie best voor de leeftijd van 60 jaar en niet langer dan vijf jaar. Bij langer gebruik neemt het risico op borstkanker en hart- en vaatziekten toe. Kort gebruik van de therapie heeft ook geen effect op de hersenen, maar op lange termijn zou het risico op dementie misschien kunnen toenemen. Volgens deze nieuwe studie beschermt hormoontherapie niet tegen dementie.
Bron: Gezondheid en Wetenschap