Factcheck: Herstellen je longen nadat je stopt met roken?

Wie wil stoppen met roken, krijgt er een extra motivatie bij: volgens nieuw onderzoek zou beschadigd longweefsel zich gedeeltelijk kunnen herstellen als je de sigaret laat.

Tekst: Stephanie Lemmens

Leestijd: 2 minuten

31/03/2020

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een internationale groep onderzoekers bekeek of de beschadigde longen van rokers zich nog kunnen herstellen. Sigarettenrook bevat schadelijke stoffen die het erfelijk materiaal (DNA) van je longcellen aantasten. De ongecontroleerde groei van die cellen kan leiden tot longkanker.

Volgens de onderzoekers zijn er tijdens de periode die je rookt altijd longcellen die gespaard blijven van de schadelijke invloed. Nadat je stopt met roken, zouden die gezonde cellen zich vermenigvuldigen en aangetaste cellen vervangen. Het risico op longkanker neemt dan af.

De wetenschappers onderzochten de schade aan het DNA in de longcellen van zestien deelnemers. Daartoe behoorden drie kinderen, vier volwassenen die nooit gerookt hadden, zes ex-rokers en drie rokers. De onderzoekers vonden schade aan het DNA van de longcellen bij geen van de kinderen. Bij de volwassenen die nog nooit gerookt hadden, was 4 tot 14 procent van de cellen beschadigd en bij de rokers 25 procent.

Bij de deelnemers die gestopt waren met roken, was 40 procent van de cellen vergelijkbaar met cellen van leeftijdsgenoten die nooit een sigaret aanraakten. Bij rokers zijn deze ‘normale’ cellen zeldzaam. Het wijst erop dat de gezonde cellen een deel van de aangetaste exemplaren vervingen.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze laboratoriumstudie met longcellen verscheen in Nature, een internationaal gekend wetenschappelijk tijdschrift. Dat betekent dat we de methode en de resultaten van het onderzoek mogen vertrouwen. Ondanks het klein aantal deelnemers zijn de resultaten wel belangrijk.

Volgens Tabakstop daalt het risico op longkanker met bijna 40 procent bij rokers die stoppen, terwijl een roker op de drie uiteindelijk longkanker zal krijgen. Bij volwassenen die nooit rookten is dat 1 op de 100. De gedachte dat het geen zin heeft om te stoppen met roken omdat de schade toch onherroepelijk is, is dus verkeerd. Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Een deel van je beschadigde longcellen kan zich herstellen.