Podcast Pubernesten | Over social media en zelfbeeld
Eerste hulp voor ouders van tieners! Met welke tips kun je écht aan de slag als een kind zich plots ontpopt tot een puber? In deze 5 afleveringen duiken we in een veel voorkomende uitdaging bij tieners, telkens met 1 ouder en 1 expert. Luister naar de vijfde aflevering van Pubernesten over social media en zelfbeeld.
De dochter van Marc is 11 als ze haar eerste gsm krijgt. Voorheen was ze een vrolijke, dartele meid die goed in haar vel zat. Maar de komst van de gsm strooit roet in het eten. Het gebruik van sociale media maken haar onzeker. Niet alleen over hoe ze zich moet kleden, maar ook door de directe gesprekken en ruzies die er plaatsvinden. Volgens Marc is ze niet langer ‘Alice in Wonderland’ maar ‘Alice in Twijfelland’. Marc merkt bovendien dat hij het moeilijk vindt om te strijden tegen iets wat zich niet ‘in de echte wereld’ afspeelt. Expert Telidja Klaï schetst hoe het zelfbeeld van kinderen evolueert wanneer ze in de puberteit komen en hoe sociale media daar een rol in spelen. Zijn er vuistregels voor ouders? Hoe kunnen ze hun kinderen adviseren als het gaat over social media? Kunnen ze de twijfel wegnemen of hoort die erbij in de puberteit?
Beluister hier de aflevering
Een podcast is een luisterverhaal dat je kunt beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Klik in de speler hieronder op de play-knop voor de eerste aflevering. Of klik op het wifi-symbooltje in de speler en ga naar je favoriete podcast-app. Daar kun je je ook abonneren zodat je geen enkele aflevering mist. Klik in de app op 'abonneer', 'volg' of 'subscribe'.
Dit moet je als ouder weten
- Het is normaal dat je tieners bezig zijn met hun zelfbeeld. Hun lichaam verandert razendsnel. Zowel meisjes als jongens zijn ermee bezig, maar ze uitten het anders. Meisjes zullen sneller foto’s en filmpjes posten om likes te krijgen, terwijl jongens eerder gaan gamen om bij een community te horen en een avatar te creëren.
- Geef je tiener in de offline-wereld een knuffel in plaats van een like op sociale media. Het is gezond om appreciatie van anderen te krijgen, maar het wordt ongezond als het jagen op likes het zelfbeeld gaat bepalen.
- Toon interesse in de apps waar je tieners mee bezig zijn. Niet alle jongeren vinden het fijn dat je zelf een account hebt op die platforms, maar je kunt naar andere aanknopingspunten zoeken om geconnecteerd te blijven. Gebruik iets dat je op televisie zag of in de krant las als kapstok.
- Laat je kinderen weten dat ze bij jou terechtkunnen als ze ergens mee inzitten. Zoek een dagelijks momentje om te connecteren, was bijvoorbeeld samen af of gebruik de autorit na school om te babbelen.
- Op Medianest vind je tools en richtlijnen over hoe je met het sociale media-gebruik van je tiener om kunt gaan.
Alle afleveringen van Pubernesten
- Aflevering 1: Wat als sexting grenzen overschrijdt? | Luister hier
- Aflevering 2: Te jong en te veel drinken | Luister hier
- Aflevering 3: Help, mijn kind is ongelukkig | Luister hier
- Aflevering 4: Al dat gamen, is dat wel gezond? | Luister hier
- Aflevering 5: Over social media en zelfbeeld