Tieners in huis? Beluister de podcast Pubernesten
Leven met een tiener in huis. Je weet dat het zover is als alles wat je zegt met rollende ogen onthaald wordt, je niet meer mag weten van wie dat berichtje komt, de slaapkamer van je kind verboden terrein is en de sfeer aan de keukentafel in een fractie van een seconde kan omslaan. In elk van deze 5 afleveringen duiken we in een veel voorkomende uitdaging bij tieners, telkens met 1 ouder en 1 expert.
Hoe ga je om met gevoelige onderwerpen en hardnekkige stiltes? Hoe reageer je als verdriet, angst en twijfels aan de voordeur kloppen? Daar willen we antwoorden op.
Welkom bij Pubernesten: eerste hulp voor ouders van tieners. Een podcast van Leef, het gezondheidsmagazine van CM. Over de gezondheid van ouders en hun puberkroost in de breedste zin van het woord
Alle afleveringen van Pubernesten
- Aflevering 1: Wat als sexting grenzen overschrijdt? | Luister hier
- Aflevering 2: Te jong en te veel drinken | Luister hier
- Aflevering 3: Help, mijn kind is ongelukkig | Luister hier
- Aflevering 4: Al dat gamen, is dat wel gezond? | Luister hier
- Aflevering 5: Over social media en zelfbeeld | Luister hier
Aflevering 1: Wat als sexting grenzen overschrijdt?
In de eerste aflevering geven we het woord aan Debby. Haar dochter was op 12-jarige leeftijd het slachtoffer van grensoverschrijdende sexting.
Debby getuigt over die moeilijke periode in het leven van haar dochter. Expert Nel Broothaerts van Child Focus licht het verschil toe tussen sexting en grensoverschrijdende sexting. Ze vertelt welke rol sexting speelt in het leven van jongeren en legt uit dat sexting niet altijd slecht hoeft te zijn.
Nel geeft antwoord op vragen als: Wat kan ik als ouder preventief doen om mijn kind te beschermen? Hoe kan ik mijn kind helpen als sexting uit de hand loopt? Welke rol kan Child Focus spelen als sexting grensoverschrijdend wordt?
In deze aflevering reageren ook jongeren (kort en anoniem) op vragen als: Heb je al naaktfoto’s zien passeren? Wat doe je dan? Hoe help je een vriend/vriendin die zoiets meemaakt?
Aflevering 2: Te jong en te veel drinken
In de tweede aflevering hoor je Elisa. Haar zoon zit in het zesde middelbaar. Hij zoekt zijn weg in het leven en is nogal beïnvloedbaar, ook op het vlak van alcohol en uitgaan. Elisa kreeg al twee keer telefoon dat ze hem moest ophalen omdat hij veel te veel gedronken had. Expert Hanna Peeters van VAD licht toe hoe je daar als ouder het beste mee omgaat.
Welke afspraken kan je maken met je kind? Is het ene kind vatbaarder voor drankmisbruik dan het andere? De zoon van Elisa lijkt zijn drankgebruik inmiddels onder controle te hebben maar het hoger onderwijs staat voor de deur. Hoe zal hij daarmee omgaan? Hoe vind je als ouder het evenwicht tussen opvolgen en loslaten? Op deze vragen geeft Hanna Peeters van het VAD een antwoord.
We horen ook korte quotes van jongeren over hun drankgebruik en hoe zijzelf en hun vrienden met alcohol omgaan.
Aflevering 3: Help, mijn kind is ongelukkig
De dochter van Wim vindt haar draai niet in het leven. Ze is zeventien en mist aansluiting bij haar vrienden. Ze voelt zich vaak neerslachtig en heeft last van paniekaanvallen. Expert Ilse De Block van De Opvoedingslijn geeft advies over hoe je als ouder best reageert in zo’n situatie.
Wanneer moet je je als ouder zorgen maken? Op welk punt schakel je psychologische hulp in? Wat kun je zelf doen als ouder? Hoort een periode van diep ongelukkig zijn bij het opgroeien? Hoe kan je als ouder een steun zijn voor je kind? Op deze en veel andere vragen geeft Ilse een antwoord.
Aflevering 4: Altijd dat gamen, is dat wel gezond?
De zoon van Sarah is 14 als hij een Playstation koopt. Al snel heeft Sarah het gevoel dat het gamegedrag van haar zoon uit de hand loopt. Hij is er uren mee bezig - zelfs ’s nachts. Hij probeert bijvoorbeeld onder gezins- en familiemomenten uit te komen . Heel veel alarmbellen die Sarah ertoe brengen om hulp te zoeken. Expert Davy Nijs van Mediawijs en Digisaurus legt uit waarom sommige jongeren wat gevoeliger zijn dan andere voor de verslavende effecten van gamen. Maar gamen hoeft niet altijd problematisch te zijn, zegt hij.
Aflevering 5: Social media en zelfbeeld
De dochter van Marc is 11 als ze haar eerste gsm krijgt. Voorheen was ze een vrolijke, dartele meid die goed in haar vel zat. Maar de komst van de gsm strooit roet in het eten. Het gebruik van sociale media maken haar onzeker. Expert Telidja Klaï schetst hoe het zelfbeeld van kinderen evolueert wanneer ze in de puberteit komen en hoe sociale media daar een rol in spelen. Zijn er vuistregels voor ouders? Hoe kunnen ze hun kinderen adviseren als het gaat over social media? Kunnen ze de twijfel wegnemen of hoort die erbij in de puberteit?