Factcheck: Wordt een optimist minder vrolijk door samen te leven met een pessimist?

Mensen die veel tijd met elkaar doorbrengen - zoals koppels - lijken steeds meer op elkaar. Hoe zit dat als de ene een optimist is en de andere een pessimist? Wie beïnvloedt dan wie?

Tekst: Marjolein Cuvelier

Leestijd: 2 min

29/01/2024

Waar komt dit nieuws vandaan?

Duitse onderzoekers gingen na hoe het karakter van koppels evolueert door samen te leven.  In 2 studies volgden ze het welzijnsniveau op van 21.894 Duitse en Nederlandse paren gedurende 37 jaar (studie 1) en 14 jaar (studie 2). 
En wat bleek? Na een tijdje en binnen elk paar ervoer de gelukkigere partner de grootste daling van het welzijn. Het welzijn van de ongelukkige partner veranderde niet of weinig. 

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Leven met een pessimist kan je eigen levensgeluk aantasten, dat voelt logisch. Maar je zou ook het omgekeerde kunnen verwachten? Leven met een opgewekte persoon zou je gemoed kunnen opkrikken. Waarom komt het welzijn van een gelukkige partner dan toch kwetsbaarder over?

Onderzoek toont aan dat we sneller negatieve gevoelens uiten dan puur geluk. Dat kan een manier zijn om negatieve gevoelens te verwerken. Maar het gevolg is dat negatieve gesprekken binnen een koppel mogelijk vaker voorkomen. Daardoor gaat de gelukkigste partner zich na verloop van jaren minder goed voelen.

Opmerkelijk is ook dat koppels met een gelijkaardig gevoel van welzijn stabieler zijn. Het is dus mogelijk dat de daling van het welzijnsgevoel bij de gelukkige partner goed is voor de stabiliteit van het koppel.