Een gezonde boost met Gezonde Buurt
Wil jij de gezondheid in jouw buurt verbeteren? Dan is Gezonde Buurt een ideaal vertrekpunt. Dit initiatief van CM ondersteunt burgers, vrijwilligers, scholen en verenigingen in heel Vlaanderen bij het opzetten van activiteiten die gezondheid en verbondenheid stimuleren.

Wat is Gezonde Buurt?
Gezonde Buurt is een project van CM dat inwoners helpt om zelf actie te ondernemen rond gezondheidsthema’s in hun eigen omgeving. Denk aan workshops, infomomenten of creatieve buurtinitiatieven. Alles draait om bewustwording, participatie en preventie.
Enkele initiatieven die via Gezonde Buurt werden gerealiseerd:
- Beweegsessies in het park: samen met lokale sportcoaches worden er laagdrempelige beweegsessies georganiseerd voor jong en oud, om zo aan een actievere levensstijl te werken.
- Gezonde kookworkshops: buurtbewoners komen samen om te leren over gezonde voeding en maken deze samen klaar. Een perfecte manier om je buren te leren kennen.
- Fietsbuddy’s: in Zottegem is een groepje fietsbuddy’s actief om mensen (beter) te leren fietsen. Niet alleen leren ze zo hun weg beter kennen, het sociaal contact krijgt ook een boost.
Hoe start je een van de activiteiten op?
Volgens Karen Moyson, educatief medewerker bij het team Gezondheid en Participatie, is de eerste stap heel eenvoudig: ‘Bezoek de website van Gezonde Buurt! Daar vind je een overzicht van alle opties en een formulier om je eigen idee in te dienen.’
Want ook dát wordt aangemoedigd: ‘We ontvangen graag nieuwe ideeën. Als jouw voorstel bij Gezonde Buurt past, nemen we snel contact op om het verder uit te werken.’
Wie kan bij Gezonde Buurt terecht?
Iedereen! Of je nu jong bent of oud, alleen of met een vereniging werkt: iedere inwoner die gezondheid in hun buurt wil versterken is welkom.
Eerste stap: de website van Gezonde Buurt. Nieuwe ideeën zijn enorm welkom!
Karen Moyson
In de kijker: de Wijsheidsstand
Een opvallend initiatief is de Wijsheidsstand, een opblaasbare tent waar kinderen tot 10 jaar spelenderwijs leren hoe ze hun tanden goed moeten poetsen. Dit project ontstond omdat veel mensen vragen stelden over tandzorg.
Oksana Guzenko, jeugdleidster bij Kinderwereld op Linkeroever: ‘Wij organiseren elke schoolvakantie dagkampen voor kinderen uit Oost-Europa. Elke vakantieweek werken we op kamp rond een ander thema. Gaat het over gezondheid, dan kijk ik in de richting van CM. Ik krijg de nieuwsbrief van Gezonde Buurt in mijn mail en dat brengt me op ideeën.’
Onlangs boekte Oksana de Wijsheidsstand voor haar themaweek rond gezondheid. ‘Ik vond de aangeboden info in de stand bijzonder interessant. Zeker omdat ze de kinderen in twee groepen verdeelden, zo kregen de kleintjes vanaf 4 jaar een aangepast aanbod. Ik blijf Gezonde Buurt in elk geval volgen voor activiteiten in de toekomst.’