Sporten volgens je cyclus: een goed idee?

Menstrueren, niet bepaald een pretje. Zeker niet als je last hebt van pijn en irritante kwaaltjes. Maar presteer je even goed tijdens je maandstonden? En is dat wel gezond, sporten wanneer je menstrueert? We vroegen het aan cyclusexpert Julie Deseck.

Cyclus in kaart

‘Bewegen is altijd gezond’, vertelt Julie. ‘Onderzoek wees zelfs uit dat regelmatig sporten menstruatieklachten kan verminderen. Wel is het raadzaam om te luisteren naar je lichaam. Je hebt wel al gemerkt dat je op sommige dagen minder zin hebt om te sporten. Dat is normaal, want in elke fase van je menstruatiecyclus gebeurt er iets anders met de hormonen in je lichaam. Daardoor voel je je ook anders.’

‘Wat ook meetelt, is de mate waarin je normaal beweegt. Ben je geen hevige sporter, dan mag je zeker rusten tijdens je menstruatie. Houd je toch liever je spieren warm? Dan kies je tijdens zwaardere periodes beter voor rustige oefeningen.’ 

De vier seizoenen

‘Een volledige cyclus duurt ongeveer 28 dagen. Die kan je opsplitsen in vier fasen, een beetje vergelijkbaar met de vier seizoenen’, volgens Julie. ‘Wil je weten wanneer je het best presteert? Breng dan je cyclus in kaart en stem je sportroutine daarop af. Hiervoor bestaan handige apps met tips bij elke fase van je cyclus. Ik geef je er alvast enkele mee.’ 

Breng je cyclus in kaart om te weten wanneer je het best presteert

Julie Deseck

Tips voor elk seizoen

    In deze fase ben je emotioneler dan normaal, of je voelt je slap. Dat komt omdat de hormonen oestrogeen en progesteron, die je normaal energie bezorgen, op hun laagste pitje staan.

    Tips:

    • Neem voldoende rust als je daar nood aan hebt. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen.
    • Futloos, maar je wil toch bewegen? Laat het hardlopen even voor wat het is en maak een boswandeling in de plaats. 

    Het vrouwelijk hormoon oestrogeen komt vrij, wat dan weer zorgt voor meer serotonine. Dit hormoon heeft een gunstig effect op je stemming. Zalig, want deze hormoonboost geeft je meer energie, meer zelfvertrouwen en meer focus.

    Tip:

    • Je voelt je op-en-top. Klaar om te knallen, dus! Een tripje naar de fitness? Check

    Bruis je in deze fase van de energie? Dat kan. Je oestrogeenniveau bereikt zijn hoogtepunt. In deze fase kun je de wereld aan: je voelt je fitter dan ooit en je zit lekker in je vel.  

    Tip:

    • In deze fase kun je pittig sporten.  Trek je hardloopschoenen dus maar aan.

    Je hormonen pieken en dalen. In de volksmond wordt deze fase ook wel de PMS-week genoemd. De progesteron, oestrogeen en serotonine in je lichaam nemen af, en dat kan zorgen voor een energiedip, stemmingswisselingen, cravings, enzovoort. 
     

    Tips:  

    • Heb je veel last van klachten in deze fase?  Dan sport je het best minder intensief. Maar blijf bewegen: vervang de fitness bijvoorbeeld door een yogasessie.  
    • De dagen voor je menstruatie zijn de lastigste. Dan focus je beter op techniek en herstel. Je kan bijvoorbeeld ook meer stretchen voor en na de training.
    • Wees zacht voor jezelf: het is normaal dat je niet altijd even goed presteert. 

    En nu de rest nog

    Maar wat als je in team sport? ‘Het is waardevol om deze inzichten te delen met je trainer’, vertelt Julie. ‘Dan kan hij je misschien de keuze geven tussen aangepaste trainingsschema’s. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar sommige grote clubs doen het al. Het vrouwenteam van Club Brugge heeft bijvoorbeeld al een eigen menstruatiecoach. Een positieve evolutie. Want menstrueren kan een pittig proces zijn, en daar mag de maatschappij best rekening mee houden.’ 

    👀 Lees ook

    We dopen de maand maart om tot #MenstruatieMaart. Maart zetten we volledig in het teken van menstruatiewelzijn. Samen met enkele partners stelt CM het goede voorbeeld.

    CM doet mee met #MenstruatieMaart. Jij ook?