Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland is een onvergetelijke belevenis! Met een rugzak vol goede herinneringen en tonnen levenservaring keer je terug huiswaarts. Maar zorg dat je niet voor een financiële verassing staat als je in het buitenland medische zorg nodig hebt. 

 

Hoe je zo’n onaangename verassing dan precies vermijdt? Neem voor je vertrekt contact op met je ziekenfonds. Wat je terugbetaald krijgt, is afhankelijk van je bestemming, leeftijd en de duur van je studies. 
 

De CM-reisbijstand 

Ga je studeren in een van onderstaande landen? Dan kun je genieten van CM-reisbijstand.

Tabel landen

Via CM-reisbijstand kun je beroep doen op de alarmcentrale Mutas. Op de CM-website lees je wat deze alarmcentrale voor je kan doen. Verder kun je dankzij CM-reisbijstand een terugbetaling voor dringende medische kosten krijgen. 

 

De voorwaarden

  • Je bent lid van CM.
  • Je bent jonger dan 25 jaar.
  • Je studeert in een ander EU-land, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland of in het Verenigd Koninkrijk.
  • Je neemt deel aan een uitwisselingsprogramma of stage die deel uitmaakt van het je studieprogramma. 

 

Wat moet je doen?

  1. Laat voor je vertrekt aan CM weten dat je in het buitenland gaat studeren.
  2. Neem altijd je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee. Deze kaart bewijst dat je in orde bent met je ziekteverzekering en geeft recht op de terugbetaling door een buiteland ziekenfonds. Download je digitale EZVK via de Mijn CM-app of vraag ze hier aan.
  3. Bezorg je ziekenfonds voor elke studie- of stageperiode een attest van een erkende buitenlandse of binnenlandse onderwijsinstelling waar je bestemming en verblijfsperiode op vermeld staan. 

 


 

Zonder CM-reisbijstand

Wat moet je doen als je naar het buitenland gaat maar niet aan de voorwaarden voldoet?