5 budgetproof alternatieven om te aperitieven

Ben je jarig? Slaagde je eindelijk voor dat examen statistiek? Verhuisde je net naar je eerste appartement? Er is altijd wel een reden om vrienden uit te nodigen voor een apero. En daar horen – uiteraard - heerlijke hapjes bij.

Probleem: je hebt net je financiële pijngrens bereikt, dus er is geen geld voor toast met kaviaar of sint-jakobsschelpen … Gelukkig zijn er budgetvriendelijke alternatieven. Met deze vijf gemakkelijke én gezonde hapjes scoor jij gegarandeerd bij je vriendengroep. 

    Ingrediënten voor 8 broodjes

    Platbrood met knoflookolie
    Platbrood met knoflookolie

    Voor het brood:

    • 400 g zelfrijzend bakmeel
    • 300 g volle yoghurt
    • 7 g zout

    Voor de olie:

    • 100 ml olijfolie
    • 2 tl geperste knoflook

     

    Recept

    Olie:

    1. Meng de olie met de knoflook.

    Brood:

    1. Meng het meel, de yoghurt en het zout samen tot het deeg plakkerig en elastisch aanvoelt.
    2. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Rol de stukken plat.
    3. Bestrijk het deeg met knoflookolie.
    4. Bak het deeg 3 minuten per kant

    Tip: meng eens (verse) kruiden door het deeg, zoals munt of peterselie.

    Toast met tomaat
    toast_met_tomaat.jpg

    Ingrediënten voor 16 toastjes

    • 8 sneetjes brood
    • 2 teentjes knoflook
    • 3 tomaten
    • 4 el olijfolie

    Recept

    1. Pers de knoflook.
    2. Snijd de tomaten in stukjes.
    3. Rooster de sneetjes brood.
    4. Wrijf ze in met de knoflook.
    5. Bestrijk ze met olijfolie.
    6. Verdeel de tomatenstukjes over het brood.
    7. Kruid af met peper en zout.

    Tip: ook lekker met stukjes mozzarella en verse basilicum. 

    Auberginekaviaar
    Auberginekaviaar

    Ingrediënten voor een grote kom

    • 4 aubergines
    • 80 cl olijfolie
    • 0,5 citroen
    • 2 teentjes knoflook
    • 0,5 tl komijnpoeder
    • 1 mespunt cayennepoeder

    Recept

    1. Verwarm de oven op 180 graden.
    2. Halveer de aubergines in de lengte.
    3. Wrijf de snijvlakken in met olijfolie, en kruid met peper en zout.
    4. Gril de aubergine ongeveer 30 minuten in de oven.
    5. Laat de aubergines afkoelen en lepel het vruchtvlees eruit.
    6. Pers de knoflook en de citroen uit
    7. Mix het vruchtvlees met het komijnpoeder, de overige olijfolie, het citroensap, de knoflook, peper en zout.  
    8. Bestrooi net voor het serveren met een mespunt cayennepoeder.

    Tip: lekker met enkele sneetjes geroosterd brood of het platbrood (zie hierboven) 
     

    Ingrediënten voor 12 champignons

    • 12 champignons
    • 2 teentjes knoflook
    • 6 el olijfolie
    • 200 g feta
    • 4 plakken gedroogde ham
    • tijm

    Recept

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    2. Verkruimel de feta.
    3. Pers de knoflook.
    4. Snijd de ham in reepjes.
    5. Haal het steeltje uit de champignons. Snijd de steeltjes in hele kleine stukjes.
    6. Meng de feta, de ham, de tijm en de stukjes steel door elkaar.
    7. Leg de champignons op een bakplaat en wrijf in met olijfolie en bestrooi met knoflook, peper en zout.
    8. Bak de champignons 5 minuten in de oven.
    9. Verdeel het fetamengsel over de champignons en bak nog 5 minuten verder. 

    Ingrediënten voor 12 rolletjes

    • 1 komkommer
    • 150 g roomkaas
    • 2 el bieslook
    • 100 g gerookte zalm
    • 2 el melk
    • 0,5 appel

    Recept

    1. Snijd de komkommer in de lengte in dunne halve plakken (liefst met een mandoline).
    2. Snijd de linten doormidden.
    3. Snijd de zalm in kleine stukjes en meng met de roomkaas, de bieslook, de melk en wat peper en zout.
    4. Snijd de appel in hele kleine stukjes.
    5. Besmeer de komkommerlinten met het zalmmengsel en bestrooi met de gehakte appel.
    6. Rol de linten op en steek er een tandenstoker in.

    Tip: vervang de appel eens door roze peperbollen of gebruik een pretzelstick in de plaats van een tandenstoker.