Verhoogde tegemoetkoming: betaal minder voor medische zorg en krijg extra voordelen

Als je moet rondkomen met een laag gezinsinkomen, kan je in aanmerking komen voor de verhoogde tegemoetkoming. Dan betaal je minder uit eigen zak voor gezondheidszorg en je hebt ook recht op andere financiële voordelen. Wanneer en hoe krijg je de verhoogde tegemoetkoming? Een overzicht.

Leestijd: 2 min

05/07/2024

Automatisch recht

Sommige mensen hebben automatisch recht op de verhoogde tegemoetkoming omdat ze een bepaalde uitkering krijgen zoals een leefloon, een tegemoetkoming voor personen met een handicap, een gewaarborgd inkomen voor ouderen of een zorgtoeslag voor kinderen met een handicap. Ook wie in een bepaalde situatie zit, krijgt de verhoogde tegemoetkoming automatisch. Dat is bijvoorbeeld het geval voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen of kinderen jonger dan 25 die bij CM zijn ingeschreven als wees. Zij hoeven zelf niets te doen.

Inkomen beslist

Behoor je niet tot de vorige groepen maar heb je een laag inkomen? Dan gebeurt er eerst een inkomensonderzoek om na te gaan of je aan de voorwaarden voldoet. 

  • Inkomen van vorig jaar 
    Meestal telt het bruto belastbaar gezinsinkomen van het vorig jaar. Voor een onderzoek in 2024 mag het inkomen van 2023 niet hoger zijn dan 25.630,67 euro, verhoogd met 4.744,94 euro per bijkomend gezinslid. Dat zijn de partner en/of kinderen. Voor bijvoorbeeld een koppel met één kind moet het bruto belastbaar gezinsinkomen van 2023 lager zijn dan 35.120,55 euro (25.630,67 + 4.744,94 + 4.744,94). 

  • Inkomen van vorige maand 
    Voor de meest kwetsbare personen zoals gepensioneerden, invaliden, eenoudergezinnen, mensen met een overlevingspensioen of zelfstandigen met minstens 3 maanden overbruggingsrecht, geldt een hoger grensbedrag: het bruto belastbaar gezinsinkomen van de voorgaande maand (omgerekend naar een jaar). Dat mag voor 2024 niet meer zijn dan 27.550,86 euro, verhoogd met 5.100,42 euro per bijkomend gezinslid.  

  • Wat wordt er meegerekend? 
    De inkomens van alle gezinsleden van het hele jaar worden samengeteld, zoals beroepsinkomens, roerende en onroerende inkomsten (bv. het kadastraal inkomen van een woning), pensioenen, vervangingsinkomens en onderhoudsgeld. 
    Sommige inkomsten worden niet meegerekend, zoals kinderbijslag, tegemoetkomingen voor personen met een handicap en vakantiejobs van kinderen die nog kinderbijslag krijgen. 

Test de simulatietool

CM gaat zelf na welke leden in aanmerking komen voor de verhoogde tegemoetkoming en brengt hen daarvan op de hoogte. Word je niet spontaan door CM verwittigd, maar denk je dat je recht hebt op dit voordeel? Met de simulatietool op de CM-website krijg je meer informatie over jouw situatie. Blijkt uit het resultaat dat je kans maakt op de verhoogde tegemoetkoming? Maak dan een afspraak in een CM-kantoor om een aanvraag in te dienen. 

Samen met de CM-consulent vul je een aanvraagformulier in. Daarna heb je 2 maanden de tijd om alle gevraagde documenten binnen te brengen. Neem al zoveel mogelijk inkomensbewijzen zoals het recentste aanslagbiljet van de personenbelasting, loonfiches en rekeninguittreksels mee naar de eerste afspraak. CM onderzoekt je aanvraag en deelt je de beslissing mee. 

1 euro voor raadpleging huisarts

Met de verhoogde tegemoetkoming krijg je een hogere terugbetaling voor gezondheidszorg. Zo betaal je maar 1 euro uit eigen zak voor een consultatie bij de huisarts, als die je globaal medisch dossier beheert. Voor kinderen en jongeren tot en met 24 jaar is een raadpleging bij de huisarts en de specialist dan zelfs helemaal terugbetaald. Bovendien geldt bij de huisarts de derdebetalersregeling, waardoor het ziekenfonds de rest van het bedrag rechtstreeks betaalt aan de huisarts. 

Maximaal 516,92 euro remgeld per jaar 

Met de verhoogde tegemoetkoming kom je in aanmerking voor de sociale maximumfactuur (MAF). Dan hoef je per kalenderjaar niet meer dan 516,92 euro remgeld voor medische zorg te betalen. Het remgeld dat je boven dat bedrag moet uitgeven, krijg je automatisch terugbetaald. 
Voor mensen met een integratietegemoetkoming van wie de partner een inkomen heeft, geldt de sociale MAF niet.

Voordelige tarieven voor openbaar vervoer

Daarnaast gelden nog ander sociale voordelen. Je betaalt minder voor initiatieven van CM zoals de vakanties van Kazou en Samana en infosessies van CM-Gezondheidsacademie. De zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming aan CM-Zorgkas is lager. Op het openbaar vervoer gelden voordeligere tarieven. Je krijgt een verwarmingstoelage van het OCMW als je woning wordt verwarmd met bulkpropaangas huisbrandolie (in bulk of aan de pomp) of verwarmingspetroleum aan de pomp. En Energiesnoeiers  voert gratis een energiescan uit om te besparen. Afhankelijk van de regio gelden er ook nog gemeentelijke en provinciale voordelen.

Kind in co-ouderschap 

Als een kind in co-ouderschap in twee gezinnen woont, is een verhoging van het plafondbedrag voor de verhoogde tegemoetkoming mogelijk voor een extra persoon in de beide gezinnen. Voorwaarden zijn wel dat het kind minstens 2 dagen per week bij die ouder verblijft en dat het niet ouder is dan 25 jaar. Bovendien moet een verklaring op erewoord ingevuld worden.