Zonneallergie: wat als jij het hebt?

Een (eerste) zonvakantie met je vrienden geboekt? Een cocktail in de hand, zonnen aan het zwembad of op het strand, een terrasje doen … Zalig toch! Tot je plots last krijgt van een geïrriteerde, jeukende huid. Wat nu?

Een zonneallergie, wasda?!

Een zonneallergie is een huidreactie die ontstaat bij blootstelling aan zonlicht. Specifieker, de oorzaak ligt waarschijnlijk bij blootstelling aan UVA-stralen. Deze stralen zijn de hele dag aanwezig en zijn onder andere verantwoordelijk voor huidveroudering en dringen door in de lagere huidlagen. 

Er zijn ook UVB-stralen, deze veroorzaken zonnebrand en beschadigen de buitenste laag van de huid.

🤔 Bij wie komt het voor? Voornamelijk vrouwen en mensen met een licht huidtype hebben er last van. En zo’n 10-20% van de westerse bevolking heeft de allergie. Je bent dus zeker niet alleen 😉

Hoe herken je het?

De allergische reactie herken je aan een rode huid, jeuk, bultjes en blaasjes en soms een droge, schilferige huid. De symptomen zien er misschien gevaarlijk uit maar de aandoening is dat zeker niet. 

Logischerwijs kom je de symptomen tegen op plekken waar je huid in contact komt met de zon. Denk maar aan je gezicht, bovenkant van je handen, je nek, hals en borstkas. Maar ook je onderarmen, ellebogen of onderbenen.

⏱️ Wanneer komen de eerste klachten? Tijdens de lente, de eerste zonnige dagen van het jaar.  Nadat je enkele uren of dagen in de zon bent geweest, komen de eerste symptomen. Deze verdwijnen vanzelf na enkele dagen. De eerste klachten treden vaak op tussen de 10 en 30 jaar.

Wat kan je ertegen doen?

Het is geen slecht plan om je huid preventief te beschermen tegen de zon. 

  • Laat je huid geleidelijk wennen aan het zonlicht. 
  • Blijf niet de hele dag in de zon zitten en vermijd de felle middagzon.
  • Bescherm je huid met lichte kledij en een hoed.
  • Gebruik een zonnecrème met UVA- en UVB-filter.

☀️ Wat als je een ernstige allergie hebt? Je kan je zonneallergie behandelen met behulp van UV-therapie. Je hebt de keuze uit een UVB-therapie (blootstelling aan speciale lampen) of een PUVA-therapie (een combinatie van medicatie en blootstelling aan UVA-stralen.)

Oh nee, ik heb een vakantie geboekt naar de zon

Je hebt een zonneallergie maar wilt toch geen zonvakantie missen? Met de juiste medicatie of zalf kan je je klachten verlichten. Je huisarts of apotheker geeft je het beste advies voor jouw situatie. De meest voorkomende hulpmiddelen zijn:

  • Levomenthol: een verkoelende, jeukstillende crème of gel. 
  • Zonneallergiecrèmes met corticosteroïden: deze verminderen ontstekingen en helpen tegen roodheid, jeuk en schilfering.

👨‍⚕️ Merk je geen verbetering? Je volgde het advies van je huisarts, maar merkt toch geen verbetering na enkele dagen. Vervelend! Je raadpleegt dan best een dermatoloog voor meer gericht advies. 

Snel en betrouwbaar advies van een huidarts?

Met Skindr skipp je de wachtlijsten en heb je een veilig en vertrouwelijk consult met een gecertificeerde huidarts. 

CM en Skindr bieden je korting aan. 

Download de app en krijg 14 euro korting.

Vraag de kortingscode aan👇

Ben je CM lid?