Koken op kot, een eitje?

Ah, heerlijke studententijd. Letterlijk dan, want hoe smakelijk zijn die julientjes of late-night kebabs?

Lekker, ja, maar gezond? We snappen het wel. Je hebt geen tijd om boodschappen te doen en gezond koken lukt niet op een studentenbudget. Bovendien heb je al helemaal geen zin in die berg afwas achteraf.

Wat als je nu eens gezond kon koken zonder al te veel moeite? Student Samuel gunt ons een blik op zijn culinaire week en geeft nog enkele tips hoe je in een handomdraai een voedzame, goedkope maaltijd op tafel tovert.

De culinaire week van student Samuel

    Na een lange treinrit kom ik gepakt en gezakt toe op kot. Meestal haal ik dan iets uit de diepvries van de week ervoor, want boodschappen heb ik nog niet gedaan.  

    Tip: Maak grote porties. Die zijn meestal goedkoper en je vriest gemakkelijk enkele potjes in. Zo heb je altijd een snelle maaltijd achter de hand wanneer je weinig tijd of niets in huis hebt. 

    Ingrediënten voor 4 porties:

    • 400 gram rijst
    • 6 eetlepels olijfolie
    • 2 uien (in ringen)
    • 1 prei (in ringen)
    • 1 rode paprika (in blokjes)
    • 1 groene paprika (in blokjes)
    • 1 ei (losgeklopt)
    • 1 eetlepel boter
    • 2 tenen knoflook (fijngesneden)
    • Peper
    • Zout
    • Eventueel: aanvullen met kip en 6 sneden ham (in stukjes)  

    Bereiden:

    1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    2. Bak de ui, prei, paprika en knoflook een paar minuten in de olijfolie.
    3. Voeg de rijst toe en roerbak het geheel.
    4. Verhit de boter in een nieuwe pan en roerbak het ei.
    5. Schep de ei en de ham onder de rijst.
    6. Geen veggie-fan? Voeg gebakken kip toe. 

    Vanavond komen er enkele vrienden over de vloer. De sfeer en gezelligheid zitten ongetwijfeld goed, nu de maaltijd nog.  

    Tip: kook je voor een groep? Dan is de oven je beste vriend! Je kunt de maaltijd ruim op voorhand klaarmaken zodat die enkel nog de oven in moet op het moment dat je gasten arriveren. Bovendien bespaart het je een berg afwas nadien.

    Ingrediënten voor 4 porties:

    • 500 gram gehakt
    • 3 wortelen (in blokjes)
    • 2 eetlepels boter
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 150 ml melk
    • 2 uien (gesnipperd)
    • 1 prei (in reepjes)
    • 1 kg aardappelen (in stukken)
    • Nootmuskaat
    • Een handje geraspte kaas
    • Peper en zout 

    Bereiden:

    1. Zet de ovengril aan.
    2. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar met een snufje zout.
    3. Fruit de uien in wat olijfolie. Voeg het gehakt toe en plet het met een vork.
    4. Voeg de wortelen en de prei toe aan het gehakt, en roerbak verder. Kruid met peper en zout.
    5. Doe het gehakt en de groenten in een ovenschaal.
    6. Giet de aardappelen af. Doe er 150 ml melk en de boter bij. Kruid met nootmuskaat en peper en stamp tot puree.
    7. Lepel de puree op het gehakt in de ovenschaal, giet de kaas erover en zet de schaal onder de grill tot je een korstje hebt. 

    Dinsdag gaan we op kroegentocht, feest! Een goed vullende maaltijd is noodzakelijk als ik die hamburger in de vroege uurtjes wil vermijden.

    Tip: Zorg voor een volle voorraadkast met producten die heel lang houdbaar zijn, zoals pasta, bouillon of tomatenpuree. Combineer deze met verse seizoensgroenten (die zijn goedkoper), en in een mum van tijd staat een verrukkelijke maaltijd op tafel. 

    Ingrediënten voor 1 portie:

    • 100 gram gehakt (je kunt het gehakt ook vervangen door spek of zalm).
    • 50 gram kruidenkaas
    • 125 gram tagliatelle
    • 2 eetlepels boter zijn goedkoper), en in een mum van tijd staat een verrukkelijke maaltijd op tafel. 

    Bereiden:

    1. Kook de tagliatelle klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    2. Stoof de spinazie in een lepeltje boter.
    3. Bak in een andere pan het gehakt met een lepeltje boter, en plet met een vork.
    4. Voeg de kruidenkaas bij de spinazie en laat smelten op een zacht vuurtje.
    5. Voeg het gehakt toe en laat samen nog 2 minuutjes pruttelen.
    6. Overgiet de tagliatelle met de kruidenkaassaus. 

    Woensdag heb ik les tot negen uur ’s avonds, best vermoeiend. Maar gewapend met mijn pastasalade blijf ik goed bij de les.

    Tip: ook op verplaatsing is het mogelijk om gezond te eten. Mealprepping is de sleutel, en met salades kun je eindeloos variëren. Je kunt ze makkelijk voorbereiden. Zo hoef je niets te kopen in die dure broodjeszaak aan je campus. Goed voor je gezondheid én je portefeuille. 

    Ingrediënten voor 1 portie:

    • 100 gram pasta
    • 2 eetlepels groene pesto
    • 50 gram kruidenkaas
    • 1 rode paprika (in stukjes)
    • 1 tomaat (in stukjes)
    • Een halve bol mozzarella (in stukjes)
    • Klein handje pijnboompitjes
    • 25 gram rucola
    • Eventueel: 70 gram gerookte kip 

    Bereiden:

    1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
    2. Rooster een handje pijnboompitjes in een pan zonder olie.
    3. Meng dan de pesto en de kruidenkaas door de pasta.  
    4. Laat alles afkoelen en meng de rest van de ingrediënten door de pasta 

    Beteuterd bekijk ik mijn bankrekening: nog 37 cent. Daar koop ik met moeite een pistolet mee. Gelukkig staat de ijskast nog vol verse restjes van de dagen ervoor, honger lijden zit er dus niet in!

    Tip: ben je platzak? Geen nood! De inhoud van je ijskast ziet er misschien niet indrukwekkend uit, maar je kunt altijd wel een heerlijke omelet in elkaar flansen van restjes. 

    Ingrediënten voor 1 portie:

    • 2 eieren
    • 1 ui
    • Wat gesneden groenten (tomaat, champignons, prei, paprika, doperwtjes, spinazie, gekookte aardappelen…)
    • Gemalen kaas (of mozzarella, parmezaan, …)
    • Sneetje ham (ook lekker: spekreepjes, stukjes salami, …)
    • 1 eetlepel boter
    • Peper en zout

    Bereiden:

    1. Snij de ui, de groenten en de ham in stukjes.
    2. Breek de eieren en klop ze los in een kom.
    3. Verwarm de boter in een pan en bak daarin kort de ham, de ui en de groenten.
    4. Overgiet het geheel met de losgeklopte eieren.
    5. Strooi er de gemalen kaas overheen
    6. Laat het geheel op middelmatig vuur goudbruin bakken.