Ah, heerlijke studententijd. Letterlijk dan, want hoe smakelijk zijn die julientjes of late-night kebabs?
Lekker, ja, maar gezond? We snappen het wel. Je hebt geen tijd om boodschappen te doen en gezond koken lukt niet op een studentenbudget. Bovendien heb je al helemaal geen zin in die berg afwas achteraf.
Wat als je nu eens gezond kon koken zonder al te veel moeite? Student Samuel gunt ons een blik op zijn culinaire week en geeft nog enkele tips hoe je in een handomdraai een voedzame, goedkope maaltijd op tafel tovert.
Na een lange treinrit kom ik gepakt en gezakt toe op kot. Meestal haal ik dan iets uit de diepvries van de week ervoor, want boodschappen heb ik nog niet gedaan.
Tip: Maak grote porties. Die zijn meestal goedkoper en je vriest gemakkelijk enkele potjes in. Zo heb je altijd een snelle maaltijd achter de hand wanneer je weinig tijd of niets in huis hebt.
Vanavond komen er enkele vrienden over de vloer. De sfeer en gezelligheid zitten ongetwijfeld goed, nu de maaltijd nog.
Tip: kook je voor een groep? Dan is de oven je beste vriend! Je kunt de maaltijd ruim op voorhand klaarmaken zodat die enkel nog de oven in moet op het moment dat je gasten arriveren. Bovendien bespaart het je een berg afwas nadien.
Dinsdag gaan we op kroegentocht, feest! Een goed vullende maaltijd is noodzakelijk als ik die hamburger in de vroege uurtjes wil vermijden.
Tip: Zorg voor een volle voorraadkast met producten die heel lang houdbaar zijn, zoals pasta, bouillon of tomatenpuree. Combineer deze met verse seizoensgroenten (die zijn goedkoper), en in een mum van tijd staat een verrukkelijke maaltijd op tafel.
Woensdag heb ik les tot negen uur ’s avonds, best vermoeiend. Maar gewapend met mijn pastasalade blijf ik goed bij de les.
Tip: ook op verplaatsing is het mogelijk om gezond te eten. Mealprepping is de sleutel, en met salades kun je eindeloos variëren. Je kunt ze makkelijk voorbereiden. Zo hoef je niets te kopen in die dure broodjeszaak aan je campus. Goed voor je gezondheid én je portefeuille.
Beteuterd bekijk ik mijn bankrekening: nog 37 cent. Daar koop ik met moeite een pistolet mee. Gelukkig staat de ijskast nog vol verse restjes van de dagen ervoor, honger lijden zit er dus niet in!
Tip: ben je platzak? Geen nood! De inhoud van je ijskast ziet er misschien niet indrukwekkend uit, maar je kunt altijd wel een heerlijke omelet in elkaar flansen van restjes.