Factcheck: Vergroot fijnstof het risico op depressie?

Langdurige blootstelling aan fijnstof, de gevaarlijkste luchtverontreinigende stof, zou onze mentale en fysieke gezondheid schaden en leiden tot meer bezoeken aan de huisarts. Is dat effectief zo?

11 december 2023

Hoe angststoornissen Olivier in de greep hielden

‘Dat je bang bent voor spinnen, dat kun je verantwoorden. Maar ik ben bang om bang te zijn en mijn grootste angst ben ik zelf, klinkt dat niet vrij gek?’ Olivier Constant blikt terug op een jarenlang gevecht met angststoornissen. ‘Er is altijd hoop, maar je moet aan de weg door de duisternis durven te beginnen.’

16 november 2022
Water besparen

Water besparen: 7 slimme tips

Hou van de zon, maar hou minstens evenveel van de regen, want water is de bron van alle leven. Ga er zorgvuldig mee om en vermijd verspilling. Goed voor het milieu en voor je portemonnee. Water besparen? Hieronder vind je 7 slimme tips.

14 augustus 2023
Ziekenhuiskosten betaalbaar houden

Je ziekenhuiskosten beperken op 5 manieren

Voor een opname in het ziekenhuis kan de rekening hoog oplopen. De ziekteverzekering betaalt immers niet alle kosten terug. CM springt bij. Wij geven je 5 aandachtspunten om de ziekenhuiskosten onder controle houden.

11 november 2019

Hiv stopt hier

Negen jaar geleden zetten drie letters het leven van Wim grondig op z’n kop: hiv. Nu leggen drie woorden alles terug in de plooi: hiv stopt hier. ‘Toen ik mijn diagnose kreeg, dacht ik dat ik zou sterven. Zoveel jaar later kan ik het virus zelfs niet meer doorgeven.’

18 november 2021
reanimatie

Reanimeren doe je zo!

Wat doe je als iemand plots in elkaar zakt? Niks doen is geen optie. Met deze tips leer je stap voor stap reanimeren.

21 juni 2019

EHBO bij kinderen

Voor kinderen is het leven één grote ontdekkingstocht. Achter elke hoek loert het avontuur. Maar ook het gevaar zit soms in datzelfde kleine hoekje. Zelfs als je een kind goed in de gaten houdt, is een ongeluk snel gebeurd. Marlie Van Gils, trainer bij Rode Kruis-Vlaanderen, wijst op de belangrijkste verschillen bij EHBO voor kinderen.

22 december 2021
Verbetert bewegen het geheugen?

Factcheck: Verbetert 10 minuten bewegen het geheugen?

Volgens enkele krantenkoppen zou tien minuten per dag bewegen tot een beter geheugen leiden. Vanwaar komt die straffe kop? En klopt het wel?

13 december 2018

‘Vulvodynie zorgt voor meer diepgang in mijn relatie’

Uit cijfermateriaal blijkt dat een op tien vrouwen pijn heeft bij penetratieseks. Sarah Pauwels (25) is een van hen: ze heeft vulvodynie en vaginisme. Met haar inzet bij Vulva Stories wil ze de chronische pijnaandoening bespreekbaar maken.

7 december 2023
Marga Vanhout: diabetes type 2 getuigenisc

Diabetes type 2: ‘Je leefstijl aanpassen doe je stap voor stap en ja, soms val ik nog wel eens’

De diagnose van diabetes type 2 gooit je leven door elkaar. Plots moet je letten op je voeding, meer bewegen, stress beperken … Kortom, je hele manier van leven aanpassen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Dat ondervond ook Marga Vanhout toen ze vier jaar geleden de diagnose kreeg.

11 december 2023

Zet je beste beentje voor tegen spataderen

Spataderen zijn duidelijk zichtbare, verdikte bloedvaten die vooral in de benen voorkomen. Ze kunnen hinder veroorzaken zoals pijnlijke, lome of rusteloze benen, tintelingen, of gezwollen voeten en onderbenen. In het ergste geval leiden ze tot flebitis, slecht genezende wonden of bloedingen. Spataderen gaan niet vanzelf weg. Daarom is voorkomen beter dan behandelen. In 10 vragen en 10 antwoorden vertellen we hoe je dat doet.

10 april 2023

4x wat je moet weten over EMDR

Kun je schokkende gebeurtenissen verwerken door simpele oogbewegingen? Psycholoog Annick Van den Nest legt uit hoe de EMDR-techniek werkt. Maar ze waarschuwt ook. ‘Het is geen huis-tuin-en-keukenmiddeltje tegen trauma’s. Baat het niet, dan schaadt het wél. EMDR moet altijd deel zijn van een bredere therapie.’

6 december 2022