Pas op voor phishing. CM stuurt je nooit een e-mail met de vraag om je persoonlijke gegevens aan te passen. Hoe herken je een valse e-mail?

Spreekuur

Aangeboren aandoeningen

Aangeboren aandoeningen zijn aandoeningen of ziektes waarmee je wordt geboren. Sommige zijn erfelijk, andere niet.

Baarmoederhalskanker

Jaarlijks krijgen in Vlaanderen zo’n 350-tal vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Ongeveer honderd vrouwen per jaar sterven aan de ziekte. Baarmoederhalskanker is nochtans een traaggroeiende kanker die bijna volledig te genezen is als hij tijdig wordt opgespoord. Zo’n opsporingsonderzoek is pijnloos en vrij eenvoudig. Je hebt er dus alle belang bij het niet uit te stellen.

Braken bij kinderen

Bij braken werken de spieren, die je eten en drinken naar de slokdarm, maag en darmen brengen, in tegengestelde richting.

Buikgriep

De binnenkant van de maag en het darmkanaal zijn bekleed met slijmvlies. Bij buikgriep, ook wel maag-darminfectie genoemd, is dit slijmvlies ontstoken.

Burn-out

Een burn-out kenmerkt zich door lichamelijke, psychische en sociale klachten die gepaard gaan met een verminderd gevoel van eigenwaarde op het werk.

Depressie

Als men zich na een langere periode niet over gevoelens van ernstige somberheid kan zetten, is er sprake van een depressie. Een op vijf, zowel jong als oud, wordt met deze ziekte geconfronteerd.

Dikkedarmkanker

Dikkedarmkanker is een vaak voorkomende kanker. Ongeveer vijf procent van alle Vlamingen wordt ermee geconfronteerd. In België krijgen zo’n 8.500 mensen per jaar te horen dat ze darmkanker hebben, waarvan zo’n 5.600 in Vlaanderen. Ieder jaar sterven er in Vlaanderen ongeveer 1.750 mensen aan.

Eksteroog

Een eksteroog is een eeltknobbel met in het midden een eeltpit. Ze duiken vooral op tussen of op de tenen.

Hoge cholesterol

Als er te veel cholesterol in de bloedbaan aanwezig is, kan dat leiden tot een vernauwing van de bloedvaten. Dat verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Hoofdluizen

Hoofdluizen zijn heel vervelende insecten, maar niet schadelijk voor de gezondheid. Ze komen het hele jaar voor. Met hun zes poten grijpen de diertjes zich aan het haar vast.

Insectenbeet

De zomer staat voor de deur. De bijen, wespen en andere insecten ontwaken uit hun winterslaap. Wat moet je doen als zo’n klein beestje je steekt?

Keelontsteking

Een keelontsteking (angina) krijg je vooral voor in de herfst, winter en vroege lente. De kwaal kan heel vervelend zijn maar is vaak onschuldig. Ze geneest meestal vanzelf, zonder antibiotica.

Long covid

Als je langdurig last hebt van symptomen gelinkt aan covid-19 en die symptomen kennen geen andere verklaring, dan is er wellicht sprake van langdurige covid, ook wel long covid genoemd.

Rugpijn

Rugpijn is een vaak voorkomende kwaal. 80 procent van de bevolking krijgt er ooit mee te maken. Bij de helft ervan is het een regelmatig terugkerend of blijvend probleem

Spierverrekking

Een spierverrekking is een spierletsel waarbij de spiervezels uitgerekt worden. Er is geen scheur.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een natuurlijk alarmsignaal dat erop wijst dat je het even kalmer aan moet doen. Het lichaam geeft aan dat het nood heeft aan herstel, lichamelijk of psychisch.